Μεταφραση

Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015

Είναι επικίνδυνο το φάσκιωμα του μωρού;

Το φάσκιωμα σταματάει όταν αρχίζει η κινητική ανάπτυξη του μωρού. 

«Περίπου στους 2 μήνες, το μωρό σας θα αρχίσει να κινείται περισσότερο κατά τη διάρκεια του ύπνου του και το να είναι τυλιγμένο θα το δυσκολέψει και θα το δυσαρεστήσει», γράφει η Judith Owens, παιδίατρος και Διευθύντρια Κλινικής Διαταραχών Ύπνου για Παιδιά στο babycenter.com. Ωστόσο, εξαρτάται από το κάθε παιδί, και αντίστοιχα από τον κάθε γονιό που ξέρει καλύτερα απ’ όλους το μωρό του, το πότε θα σταματήσει να του αρέσει.

Σύμφωνα με τον Harvey Karp, παιδίατρο διάσημο εξαιτίας των διάσημων πελατών του, η κατάλληλη ηλικία για να σταματήσει ένα παιδί να κοιμάται μ’ αυτό τον τρόπο είναι πάνω-κάτω οι τέσσερις μήνες.


Ποιους κινδύνους κρύβει;


Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής, το φάσκιωμα δεν είναι εντελώς απαγορευτικό, απλά ενέχει κινδύνους για τους οποίους πρέπει οι γονείς να είναι απόλυτα ενήμεροι και χρειάζεται μια εξοικείωση με την τεχνική που, αν δεν υπάρχει, καλό είναι να αποφεύγεται το τύλιγμα του μωρού σε κουβερτούλα.

Το φάσκιωμα ενδέχεται να αυξήσει την θερμοκρασία του σώματος του μωρού, σε βαθμό επικίνδυνο. Για να σιγουρευτείτε ότι το μωρό δεν διατρέχει τέτοιο κίνδυνο, πρέπει να ελέγχετε τακτικά αν είναι ιδρωμένο ή ζεστό και να φροντίστε το ύφασμα με το οποίο θα το τυλίξετε να είναι λεπτό και ελαφρύ –όχι, για παράδειγμα, μια μάλλινη κουβερτούλα. 

Έρευνες συνδέουν το φάσκιωμα με την μείωση του κινδύνου εμφάνισης Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, ενώ άλλοι αντίθετα θεωρούν ότι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες. Η «κατηγορία» βασίζεται στον εξής συλλογισμό: το φάσκιωμα μπορεί να βοηθήσει τα βρέφη να κοιμηθούν πιο ήρεμα και, κατά συνέπεια, πιο «βαριά». Αυτό όμως, μειώνει τα αντανακλαστικά που χρειάζεται ο εγκέφαλός τους για να αντιμετωπίσει την περίπτωση του Σ.Α.Β.Θ.. Οι έρευνες, ωστόσο, που έχουν διενεργηθεί σχετικά με το ζήτημα είναι ολιγάριθμες και οι επιστήμονες δεν δηλώνουν σε καμία περίπτωση βέβαιοι ούτε για την αθωότητα, αλλά ούτε και για την ενοχή του φασκιώματος.

Ο πιο διαδεδομένος κίνδυνος για τον οποίο κάνουν λόγο οι ειδικοί είναι η δυσπλασία του ισχίου. Οι μαλακοί σύνδεσμοι στο ισχίο του νεογέννητου ενδέχεται να μην δυναμώσουν, όταν το πανί τυλίγεται σφιχτά γύρω απ’ τα πόδια του περιορίζοντας έτσι τις κινήσεις του. Έτσι, οι γονείς που τυλίγουν τα μωρά τους μπορεί άθελά τους να προκαλούν δυσπλασία στο ισχίο αφού δεν θα αφήσουν τις αρθρώσεις να αναπτυχθούν σωστά. 


Τι πρέπει να προσέξετε


Κατ' αρχάς, πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση, ρωτήστε τη γνώμη του παιδιάτρου σας. Εκείνος ξέρει τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του μωρού σας και είναι ενημερωμένος για τους κινδύνους και τα οφέλη! Ρωτήστε, ενημερωθείτε και πράξτε σε συμφωνία με τον γιατρό που παρακολουθεί το βρέφος!

-Αν, εν τέλει, επιλέξετε να φασκιώνετε το μωρό, τότε φροντίστε η θερμοκρασία στο δωμάτιο να μην είναι ιδιαίτερα υψηλή (περί τους 20-22 βαθμούς Κελσίου) και το ύφασμα να μην είναι πολύ «χοντρό». 

-Σε καμία περίπτωση μην τοποθετήσετε το μωρό με την κοιλιά στο στρώμα (προς τα κάτω). Πρέπει να είναι ανάσκελα -γι' αυτό και μετά τον δεύτερο μήνα, που κάποια μωρά αρχίζουν την προσπάθεια να γυρίσουν, το φάσκιωμα είναι προτιμότερο να σταματά. 

-Μην τυλίγετε σφιχτά το μωρό και φροντίστε να υπάρχει στο... κουκούλι του αρκετός χώρος για να τεντώνει τα πόδια του.

-Φροντίστε να το σταματήσετε έγκαιρα, όχι μόνο για να αποφύγετε κινδύνους υγείας, αλλά και για να μην εθίσετε το μωρό στην τεχνική. 

-Δεν αρέσει σε όλα τα μωρά. Αν το μωράκι σας αντιδράσει έντονα, δεν χρειάζεται να επιμείνετε. Ίσως είναι ελεύθερο πνεύμα (και σώμα) και προτιμά να κοιμηθεί απλώς με μία κουβερτούλα.