Μεταφραση

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

Επιδιώκεις τη φιλία με τους πρώην; Δες από τι πάσχεις!

Η φιλία με τους πρώην μας μόνο αθώα δε μπορεί να χαρακτηριστεί σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες, καθώς αποκαλύπτει πολλά στοιχεία του χαρακτήρα μας, αλλά και μια πολύ σκοτεινή πλευρά της προσωπικότητάς μας.


Δεν τελειώνουν όλες οι σχέσεις με εχθρότητα για τους πρώην ερωτικούς μας συντρόφους. Κάποιες φορές τα πράγματα απλώς δεν λειτουργούν, χωρίς να συμβαίνει κάτι που να μας κάνει να μην θέλουμε να ξαναδούμε τους πρώην συντρόφους μας στα μάτια μας. Έτσι, πολλές γυναίκες ακόμη κι όταν έχουν μακρόχρονη σχέση ή έχουν αποκτήσει οικογένεια είναι δύσκολο να τους διαγράψουν εντελώς από την ζωή τους.

Αυτοί είναι μόλις μερικοί από τους λόγους που θα μπορούσαν να σας επηρεάσουν για να διατηρήσετε μία φιλία με πρώην σας, ωστόσο μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Όκλαντ, αποκάλυψε ότι η διατήρηση επαφών με τους πρώην δεν είναι πάντα τόσο αθώα και δεν έχει πάντα καλά κίνητρα.

Οι ειδικοί που έκαναν την έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σχέσεις φιλίας με παλαιότερους ερωτικούς συντρόφους μπορεί να αποκαλύψουν σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητάς μας, μέχρι και ψυχοπάθεια!

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences έδειξαν ότι ενώ κάποιες από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν πως διατηρούν σχέσεις με τους πρώην γιατί συνεχίζουν να τους εμπιστεύονται και να έχουν συναισθήματα για αυτούς, κάποιες άλλες αποκάλυψαν πως η φιλία με τους πρώην βασίζεται καθαρά σε στρατηγική.

Η στρατηγική αυτή στοχεύει  στην εκμετάλλευση του πρώην σε θέματα όπως χρήματα, πληροφορίες, εμπιστοσύνη ακόμη και σεξ! Οι γυναίκες αυτές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν χαρακτηριστικά ναρκισσισμού και ψυχοπάθειας.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Βρετανική εφημερίδα  Daily Mail, η πλειοψηφία των ανδρών θέλει να διατηρεί επαφές με τις πρώην για λόγους σεξ ενώ οι γυναίκες αναζητούν τη φιλία.

Αφήνοντας κατά μέρος τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν είναι φρόνιμο να κρατάμε σε στενή επαφή με πρώην συντρόφους μας -ιδίως όταν ο χωρισμός είναι πρόσφατος- γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μας επηρεάσει ψυχολογικά.

Μήπως να αφήσουμε τις ανωτερότητες στην άκρη;