Μεταφραση

Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Χοιρινό ρολό με δαμάσκηνα και γραβιέρα

Ένας από τους πιο γνωστούς και γευστικούς συνδυασμούς


Υλικά:



Για 4-6 άτομα

  • 1 ½ κιλό χοιρινό (λαιμός)
  • 100 γραμμάρια γραβιέρα κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 50 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 200 γραμμάρια δαμάσκηνα αποξηραμένα
  • 50 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης (ψίχα)
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη


Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε το κρέας. Στη συνέχεια με ένα κοφτερό και μακρύ μαχαίρι, το ανοίγουμε προσεχτικά στη μέση, ξεκινώντας από το στενό μέρος. Προσέχουμε όσο μπορούμε να μην το σκίσουμε. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το πασπαλίζουμε με ρίγανη.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Βάζουμε στο μούλτι τα δαμάσκηνα, τα φιστίκια, τη μισή ποσότητα από το κρασί και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  3. Γεμίζουμε το χοιρινό με το μείγμα και τη γραβιέρα και όταν τελειώσουμε παίρνουμε ένα ξύλο για σουβλάκι και το κλείνουμε στο άνοιγμα με ζιγκ ζαγκ. Τοποθετούμε το κρέας σε ένα ταψί, το αλείφουμε με τη μουστάρδα και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο κρασί.
  4. Προσθέτουμε το λάδι και λίγο νερό απλά για να καλυφθεί ο πάτος του ταψιού και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 60 λεπτά. Στο χρονικό αυτό σημείο, το βγάζουμε από το φούρνο, το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και το αφήνουμε να ψηθεί άλλη 1 ώρα. Προσέχουμε να μη στεγνώσει και να μείνει με το λάδι και τη σάλτσα του.