Μεταφραση

Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Τα ποδοσφαιρικά ντέρμπι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ένα ντέρμπι στο ποδόσφαιρο φαίνεται... «ό,τι πρέπει» για να πάθει κανείς εγκεφαλικό, είτε βρίσκεται στην κερκίδα είτε μπροστά στην τηλεόραση, ιδίως αν είναι φανατικός οπαδός.

Παρ’ όλα αυτά, μια νέα πορτογαλική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος δεν είναι σημαντικά αυξημένος, αντίθετα με αυτό που θα περίμενε κανείς.
AdTech Ad
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Κλαούντια Μπορμπίνια του Νοσοκομείου Εγκάς Μονίζ της Λισαβόνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στην Κοπεγχάγη, ανέλυσαν στοιχεία για τα εγκεφαλικά που συνέβησαν την περίοδο 2012-2015 και καταγράφηκαν στα αρχεία του πορτογαλικού νοσοκομείου.
Οι επιστήμονες συσχέτισαν την ημερομηνία κάθε εγκεφαλικού με τις ημερομηνίες που υπήρχαν ντέρμπι ανάμεσα στις τρεις καλύτερες πορτογαλικές ποδοσφαιρικές ομάδες (Μπενφίκα, Πόρτο και Σπόρτινγκ).
bigstock Television Tv Watching footb 88308941
Διαπιστώθηκε ότι όντως τις ώρες των κρίσιμων ματς και λίγο μετά υπήρχαν ελαφρώς αυξημένα εγκεφαλικά, σε σχέση με τις μέρες που δεν υπήρχε ντέρμπι, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να δικαιολογείται υπερβολική ανησυχία.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το στρες σε κρίσιμα παιχνίδια με την πρόκληση εμφραγμάτων είτε λόγω ακραίου ενθουσιασμού, είτε εξαιτίας μεγάλης απογοήτευσης. Στην περίπτωση των εγκεφαλικών, φαίνεται να υπάρχει ένας ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος, που μάλλον δικαιολογεί τις φωνές του τύπου «παίξτε μπάλα, γιατί θα πάθουμε κανένα εγκεφαλικό...»!