Μεταφραση

Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016

Το μέλλον... είναι στο παρόν: Ρομπότ μαθαίνει από τα λάθη του

Ρομποτικές εφαρμογές που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, εμπόδια και να αποφασίζουν ανά πάσα στιγμή ποια επιλογή είναι η σοφότερη.


Πριν λίγα χρόνια, έμοιαζαν με ντενεκέδες πάνω σε ρόδες. Στη συνέχεια πήραν μία πιο ανθρώπινη μορφή. Απέκτησαν πόδια και πραγματοποίησαν τα πρώτα τους δειλά βήματα. Το επόμενο βήμα ήταν η κίνηση με κλειδώσεις. Τότε στάθηκαν όρθια, μπορούσαν να τρέχουν και ονομάστηκαν «ανθρωποειδή».

Πλέον, η ρομποτική περνάει σε μία άλλη φάση. Στον αυτόματο εντοπισμό των λαθών και στη διόρθωσή τους. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Ίσως η υποκατάσταση του ανθρώπινου είδους που συνδυάζει τη βιολογία με τη ρομποτική...

Η τεχνολογία στη ρομποτική πραγματοποιεί άλματα. Πρόσφατα παρουσιάστηκε η νέα φάση στην έρευνα, με ρομπότ που αποτελούνται από νευρικό σύστημα και δεν αρκούνται στην αποτύπωσή του, αλλά προχωρούν στην αίσθηση, καθώς είναι ικανά να αναγνωρίζουν τα λάθη τους και να τα διορθώνουν. Η «σκεπτόμενη» τεχνολογία είναι πλέον γεγονός...

Μπορεί κατά το παρελθόν να έχουν αναπτυχθεί σενάρια τύπου... Matrix, με τα ρομπότ να έχουν αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του κόσμου, χρησιμοποιώντας την ανθρωπότητα ως... αναλώσιμο, αλλά ο στόχος της εξέλιξης στη ρομποτική αφορά το μέλλον και την επιβίωση του είδους στις επόμενες γενεές. Η εξερεύνηση του διαστήματος επιβάλει τη χρήση ρομπότ, προκειμένου να αποφευχθούν «θυσίες» ικανότατου ανθρώπινου δυναμικού.

Η εξέλιξη των ρομπότ θα χρησιμοποιηθεί στην εξερεύνηση νέων κόσμων, οι οποίοι ενδέχεται να φιλοξενήσουν το ανθρώπινο είδος. Πριν ταξιδέψει ο άνθρωπος εκεί, θα πρέπει να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις, να αντιμετωπιστούν άγνωστες ασθένειες και να διαπιστωθεί το περιβάλλον και οι κίνδυνοι.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν ρομποτικές εφαρμογές που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, εμπόδια και να αποφασίζουν ανά πάσα στιγμή ποια επιλογή είναι η σοφότερη.

Δείτε την εξέλιξη της τεχνολογίας, όπως την έχετε παρακολουθήσει μόνο στη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου...