Μεταφραση

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Μεγάλη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια - Αναγκαστική προσγείωση έκανε Canadair

Σε καλή κατάσταση οι πιλότοι

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική περιοχή στα Δερβενοχώρια, αργά το βράδυ του Σαββάτου, κοντά στη Στεφάνη Βοιωτίας, ενώ ένα αεροσκάφος που μετείχε στην προσπάθεια κατάσβεσης έκανε «βαριά» αναγκαστική προσγείωση, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δύο χειριστές είναι σε καλή κατάσταση.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 115 πυροσβέστες, 56 οχήματα, 38 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ το έργο τους δυσχεραίνουν οι άνεμοι με αποτέλεσμα να έχει πάρει διαστάσεις το πύρινο μέτωπο, ενώ ήδη έχει καεί σημαντική έκταση πευκοδάσους. Προσπάθειες για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο γίνονται και από αέρος, με 8 αεροπλάνα και 5 ελικόπτερα να επιχειρούν.

Ενα από αυτά τα αεροσκάφη, ένα Canadair CL215 που επιχειρούσε από τις 5.30 το πρωί, έκανε «βαριά» αναγκαστική προσγείωση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι δύο χειριστές του τραυματίστηκαν, αλλά είναι σε καλή κατάσταση, όπως δήλωσαν στον σταθμό αξιωματικοί του πυροσβεστικού σώματος. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος επιχειρούσε μία χαμηλή πτήση, για να φτάσει κοντά στο μέτωπο της φωτιάς ώστε να ρίξει το νερό που μετέφερε, όταν κάποιο πρόβλημα το οδήγησε σε «ελεγχόμενη» πτώση και «βαριά» αναγκαστική προσγείωση. Αμέσως οι χειριστές βγήκαν από το αεροσκάφος και αυτό τυλίχθηκε στις φλόγες. Οι δύο πιλότοι μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, ώστε να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι από τα παλιά καναντέρ CL-215, για τα οποία έχουν γίνει πολλές επισημάνσεις τα τελευταία χρόνια, ότι είναι πλέον «γερασμένα».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι κοντά στο χωριό Στεφάνη, αλλά μέχρι στιγμής δεν απειλείται άμεσα κατοικημένη περιοχή.