Μεταφραση

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

#OhNoYouDidnt: Όλα σχετικά με το #Brexit μέσα από τα μάτια των διασήμων των Social Media

Φανταστείτε μια διαφωνία μεταξύ του James Bond, ενός Jedi και του Simon Cowell στη μια πλευρά, και της Joan Collins, του μπάτλερ του Batman, και του δημιουργού του "Downton Abbey" από την άλλη.

Υπάρχουν διάσημοι υπέρ και κατά της Μ. Βρετανίας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ιστορικό "Brexit" του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Ποιός ήταν υπέρ της παραμονής της Αγγλίας στην Ε.Ε.;

Η καμπάνια υπέρ της Ε.Ε. υποστηρίχτηκε από τον παγκοσμίως μεγαλύτερο στάρ του ποδοσφέρου για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.Αυτό ακολούθησε ένα ενθαρρυντικό tweet από το άλλο μισό της αυτοκρατορίας του Beckham.


Μερικές ώρες μετά,, ο πρωταγωνιστής του  "James Bond",  Daniel Craig φωτογραφήθηκε  με ένα μπλουζάκι "Vote Remain" ακολουθούμενο από ένα στίχο του ποιητή του 17ου αιώνα, John Donne.Επίσης, υποστηρίκτρια του "ΝΑΙ' ήταν και η Daisy Ridley, που έπαιζε τον ρόλο του  the αρπακτικού-που έγινε-μαθητευόμενος-Jedi, Rey στο περσινό "Star Wars: The Force Awakens."
Συνολικά, τουλάχιστον 250 ηθοποιοί εξέφρασαν την επιθυμεία τους να παραμίνουν στην Ε.Ε.  Μεταξύ αυτών ήταν ο David Oyelowo,  που έπεξε τον Martin Luther King Jr. στο  "Selma,"  ο Chiwetel Ejiofor, ο υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός του "12 Years a Slave," και ο Benedict Cumberbatch, επίσης υποψήφιος για Όσκαρ για το "The Imitation Game."

Ο Idris Elba, ο οποίος πρωτοπαρουσιάστηκε στα σπίτια των Ευρωπαίων ως Stringer Bell στην τηλεοπτική σειρά "The Wire," είπε πως η ιστορία της οικογένειάς του, επιρέασε την απόφασή του να ψηφίσει "Παραμονή".Ο Jeremy Clarkson και ο πρώην  συμπαρουσιαστής του στο "Top Gear" ήρθαν επίσης υπέρ της Ε.Ε...
... όπως είπε και η συγκραφέας του "Harry Potter",  J.K. Rowling, η οποία έγραψε ένα μακρυσκελές δημοσίευμα στο blog της, ασκώντας κριτική στην, όπως την αποκάλεσε, "εγωϊστική και ανασφαλή ατομικότητα" της καμπάνιας για την αποχώρηση.Παραμονή υποστήριξε επίσης ο κριτής του "X-Factor" Simon Cowell. Είπε στην εφημερίδα Mirror: "Δεν νομίζω αυτή τη στιγμή — όντας μια δύσκολη εποχή — να θέλατε να βρίσκεστε μόνοι σας σε ένα μικρό νησί."

Το συγκρότημα U2 επίσης, μπήκε στον χωρό, παρακαλώντας τους Βρετανούς fans της ιστοσελίδας τους στο Facebook: "Μην φύγετε, θα μας λείψετε... Ευρώπη χωρίς Αγγλία φαίνεται αφάνταστο για εμάς."

Ποιός ήταν υπέρ της αποχώρησης?

Η λίστα των διασήμων που υποστήριξαν το 'ΟΧΙ' και την αποχώρηση της Αγγλίας από την Ε.Ε., είναι σαφώς μικρότερη αλλά περιέχει συμμαντικές προσωπικότητες.

Ο Νικητής Όσκαρ - σεναριογράφος Julian Fellows είπε στο Mail πως η Ε.Ε. ήταν "Αυταρχική" και "αντι-δημοκρατική."

Ο Fellows, που δημιούργησε και το "Downton Abbey," πρόσθεσε: "Πιστεύω πως πρέπει να φύγουμε. Είναι θέμα φυλοσοφίας, είναι θέμα δημοκρατίας, είναι θέμα μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας, και όλα αυτά τα θέματα."


Λιγότερο εμφατικός ήταν ο δυο φορές νικητής Όσκαρ - ηθοποιός Michael Caine. Ο star που έπαιξε τον μπάτλερ του Batman στην τριλογία "Dark Knight" του Christopher Nolan , είπε στο BBC Radio 4 τον Φλεβάρη πως "Δεν ξέρω τι να ψηφίσω — και οι δύο [πλευρές] είναι τρομακτικές," πριν τοποθετηθεί γρήγορα λέγοντας πως "Νοιώθω πως είμαι μάλλον σίγουρος πως θα πρέπει να φύγουμε."

Η Elizabeth Hurley ήταν πολύ λιγότερο ντροπαλή στην υποστήριξή της.


Η ηθοποιός και μοντέλο έγραψε στη στήλη της για το περιοδικό Spear's, μια λονδρέζικου στυλ δημοσίευση για υψηλόμισθους, σην οποία κατηγόρησε την Ε.Ε. πως υπερ-απλούστευσε τους "λαμπτήρες" της.

"Εαν σημαίνει πως θα επιστρέψουμε στο να χρησιμοποίούμε αξιοπρεπείς λάμπες (60-watt, τέλειο χρώμα, μπαγιονέτ και βιδωτές) — Υποστηρίζω το Brexit στα σίγουρα," έγραψε.

Η ηθοποιός του Broadway, Elaine Paige υποστήριξε επίσης το Brexit, λέγοντας στην εφημερίδα "The Telegraph": "Αυτό το δημοψήφισμα είναι ένας τρόπος να διαχειριστούμε τα δικά μaς σύνορα και να παττάσουμε την μετανάστευση."

Επίσης η Joan Collins εξέφτασε ξεκάθαρα τα συναισθήματά της για το θέμα.Έπειτα από το δημοψήφισμα, υπήρξαν επίσης σχολιασμοί ως προς το αποτέλεσμα πλέον:

Αφού το αποτέλεσμα ήταν πως η Αγγλία θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το #Brexit πήρε τον μπερδεμένο Twitter-όκοσμο και τον σήκωσε.  Η Lindsay Lohan δεν ήταν το μόνο δημόσιο πρόσωπο που προσπάθησε να καταλάβει τι έγινε μέσα από τα Social Media.
Καθώς τα memes πεταγόντουσταν από 'δω κι από 'κει, πολιτικοί, ηθοποιοί, αθλητές, politicians, actors, athletes, and αυθεντίες διάλεξαν το Twitter για να εκφράσουν τις απόψεις τους στη μαζική απόφαση. Οι απόψεις διαβαθμίστηκαν από χαρά, μέχρι τρόμο και μέχρι απλή σάστιση.