Μεταφραση

Σάββατο, 9 Ιουλίου 2016

Το MQA είναι το μέλλον της ψηφιακής μουσικής

Το ερώτημα γύρω από το ποιο είναι το καλύτερο format ψηφιακής μουσικής τείνει να απαντηθεί με τρία γράμματα, MQA. 

Το πρότυπο MQA, το οποίο προκύπτει από τις λέξεις Master Quality Authenticated, μετατοπίζει το ενδιαφέρον από το ζήτημα του format, προς την μουσική αυτή καθ’εαυτή. Ουσιαστικά το MQA είναι μία μέθοδος κωδικοποίησης ενός ψηφιακού αρχείου σε ένα ψηφιακό πακέτο που δεν είναι μεγαλύτερο από ένα αρχείο FLAC 44.1/16. Περιέχει όλες τις πληροφορίες ενός αρχείου 44.1 ΚΗz, μαζί με τους μετατροπείς από αναλογικό σε ψηφιακό σήμα που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχική κωδικοποίηση ενός αρχείου.
mqa format
Με ένα αρχείο MQA καθίσταται περιττή η χρήση ενός DAC, αφού το αρχείο αποκωδικοποιείται κατά την αναπαραγωγή του σε υψηλή ποιότητα που θα ικανοποιήσει ακόμα και τα πιο απαιτητικά αυτιά. Το πρότυπο MQA έχει το πλεονέκτημα ότι, χωρίς να έχει μεγαλύτερο όγκο από τα άλλα ψηφιακά formats, μπορεί να μεταφέρει την ακριβή ποιότητα της ηχογράφησης ενός μουσικού κομματιού, ως το απόλυτο αντίγραφο του αρχικού κομματιού.
Ήδη η Warner Music έχει ανακοινώσει ότι θα κυκλοφορήσει αρχεία με κωδικοποίηση MQA από τον κατάλογό της, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα εμφανιστούν αυτά και στο Tidal. Αυτή τη στιγμή 6 μόνο κατασκευαστές DAC έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν το MQA, με άλλους 100 κατασκευαστές να είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν αυτή την πολιτική. Καλές ακροάσεις!