Μεταφραση

Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2016

Ποια είδη καρκίνου συνδέονται με το αλκοόλ

Μια νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι παρουσιάζει αδιάσειστες αποδείξεις ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει τουλάχιστον εφτά μορφές καρκίνου.


Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, όσοι πίνουν πολύ διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αλλά ακόμη και όσοι καταναλώνουν μικρές με μεσαίες ποσότητες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συγκεκριμένες μορφές καρκίνου απ' ό,τι όσοι δεν πίνουν καθόλου.

Η αξιολόγηση των στοιχείων που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό 'Addiction' ('Εξάρτηση') συνιστά επίσης ότι οι έρευνες που διατείνονται ότι το αλκοόλ μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας υποστηρίζουν ότι η ανάλυση ενδυναμώνει την ανάγκη για αύξηση της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με το ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί καρκίνο.

Η καινούρια έρευνα με επικεφαλής Καθηγητή σε Πανεπιστήμιο της Νέας Ζηλανδίας εξέτασε μελέτες για το αλκόολ και τον καρκίνο τα τελευταία 10 χρόνια. Προέκυψαν επαρκή στοιχεία για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για μέρη του σώματος που έρχονται σε άμεση επαφή με το αλκοόλ και όπου το τελευταίο μπορεί να βλάψει το DNA – πρόκειται για μια γνωστή αιτία καρκίνου.

Τα εφτά σημεία είναι:

Το στόμα και ο λαιμός
Ο οισοφάγος
Ο λάρυγγας
Το συκώτι
To παχύ έντερο
Το ορθό
Το στήθος

Παρόλο που προηγούμενες επιθεωρήσεις είχαν μόνο διαπιστώσει μια σύνδεση ανάμεσα στο αλκόολ και τον καρκίνο, η τελευταία αξιολόγηση της πιο πρόσφατης έρευνας είναι αρκετά ισχυρή στο να υποστηρίξει ότι το αλκοόλ επιφέρει αυτές τις μορφές καρκίνου σε εφτά σημεία και ενδεχομένως και σε άλλα.

"Από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας, στο αλκοόλ αποδίδονται κατά προσέγγιση 500,000 θανάτοι από καρκίνο το 2012 – 5,8% των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως. Σε ομάδα υψηλού κινδύνου είναι όσοι πίνουν πολύ αλλά σημαντική είναι η επιβάρυνση και για όσους καταναλώνουν μικρές ή μεσαίες ποσότητες."

Από την επεξεργασία προέκυψαν ακόμη στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η διακοπή της κατανάλωσης μπορούσε να αναστρέψει τον κίνδυνο καρκίνου στο λαιμό, το λάρυγγα και το συκώτι.

Καθηγήτρια και Διευθύντρια Μοριακών και Κλινικών Επιστημών σε Ερευνητικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου σχολιάζει με μια ανακοίνωση τα ευρήματα: "Το αλκοόλ εισχωρεί στα κύτταρα πολύ εύκολα και στη συνέχεια μετασχηματίζεται σε οξική αλδεϊνη που μπορεί να είναι επιβλαβής για το DNA και γνωστό καρκονιγόνο. Δεν είναι σαφές αν περιγράφονται καινούριες επιπτώσεις στην ανάλυση – από τη στιγμή που οι ειδικοί σε θέματα υγείας ήδη συμβουλεύουν κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο . Αλλά η τελευταία επιθεώρηση θα μπορούσε να ενισχύσει τη στήριξη του υπάρχοντος μηνύματος."

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, επικεφαλής επιμελητές υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν καινούριες συστάσεις, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Παραδέχτηκαν ότι οι κίνδυνοι δεν είχαν γίνει επαρκώς κατανοητοί όταν οι προηγούμενες συστάσεις είχαν κυκλοφορήσει στα μέσα του '90.

"Αυτή η σημαντική επιθεώρηση ενισχύει την ανάγκη το κοινό να ενημερωθεί για την αιτιώδη σχέση ανάμεσα στο αλκοόλ και τον καρκίνο", σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συνασπισμού Υγείας εναντίον του Αλκοόλ. "Ερευνα καταδεικνύει ότι μόνο ένας στους δέκα γνωρίζει σήμερα το σύνδεσμο μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου. Το κοινό έχει δικαίωμα να ξέρει την επίπτωση του αλκοόλ στην υγεία του, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης με τον καρκίνο έτσι ώστε να είναι σε θέση να κάνει τις επιλογές του για το πόσο θα πιει έχοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους."

Από την πλευρά του ο Αμερικάνικος Σύλλογος για τον Καρκίνο συνιστά μάξιμουμ κατανάλωση δύο ποτηριών την ημέρα για τους άνδρες και ενός για τις γυναίκες.

"Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετισθεί με διάφορα είδη καρκίνου και άλλους κινδύνους για την υγεία αλλά αυτό που περιπλέκει τα πράγματα είναι το γεγονός ότι στη μικρή και μεσαία κατανάλωση αλκοόλ έχει αποδοθεί μικρότερο ρίσκο καρδιακών παθήσεων." αναφέρεται στο σάιτ του Συλλόγου για τον Καρκίνο. "Παρόλα αυτά, η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων δεν είναι ισχυρός λόγος για όσους ενήλικες δεν πίνουν αλκοόλ να το ξεκινήσουν".