Μεταφραση

Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016

Οι κωμικές ταινίες βοηθούν την καρδιά εξίσου με την αεροβική άσκηση και τις στατίνες

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου στο Μέρυλαντ των ΗΠΑ μελέτησαν τις αντιδράσεις στον οργανισμό 20 υγιών νεαρών όταν αυτοί παρακολουθούσαν ταινίες, είτε με κωμικό περιεχόμενο είτε με δραματικό.

Στην αρχή οι ερευνητές έβαλαν τους εθελοντές να παρακολουθήσουν αποσπάσματα δραματικών ταινιών διάρκειας 15-30 λεπτών, όπως για παράδειγμα η πολεμική ταινία "Saving Private Ryan". Οι σκηνές προκαλούσαν στους θεατές ψυχική ένταση και αναστάτωση.

Μετά από 48 ώρες έβαλαν τους εθελοντές να παρακολουθήσουν αποσπάσματα από κωμικές ταινίες όπως είναι η ταινία "Something About Mary" πάλι για 15-30 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των ταινιών, οι ερευνητές μέτρησαν τη ροή αίματος στην κεντρική αρτηρία του βραχίονα, καθώς αποτελεί μια καλή ένδειξη της ροής αίματος στο σώμα γενικά.

Συνολικά έγιναν 160 μετρήσεις της ροής αίματος στην αρτηρία του βραχίονα, ενώ σε όλη τη διάρκεια της έρευνας, οι εθελοντές απείχαν από ό,τι θα μπορούσε να επηρεάζει τη ροή αίματος όπως αλκοόλ, βιταμίνες, αεροβική σωματική άσκηση και βότανα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν οι νεαροί παρακολουθούσαν δραματικές ταινίες η ροή αίματος μειωνόταν στους 14 από τους 20, ενώ όταν παρακολουθούσαν κωμωδίες η ροή αίματος αυξανόταν στους 19 από τους 20.

Η διαφορά της ροής αίματος μεταξύ των δύο καταστάσεων ήταν πάνω από 50%. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η παρακολούθηση μια ταινίας με δραματικό περιεχόμενο έχει αρνητικές επιδράσεις στη λειτουργία της καρδιάς καθώς ξανακαλεί στη μνήμη του ατόμου το θυμό και την ένταση που έζησε παρακολουθώντας την ταινία. Αντίθετα, μια κωμική ταινία είχε για την καρδιά την ίδια επίδραση που έχει η αεροβική άσκηση ή ακόμα και η θεραπεία με στατίνες (φάρμακα που λαμβάνονται για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα).

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς, οι ευχάριστες καταστάσεις που βιώνει ένα άτομο το βοηθούν να έχει καλύτερη λειτουργία στο καρδιαγγειακό σύστημα γιατί πιθανότατα οι στιγμές χαράς και γέλιου ευνοούν τη σύνθεση και απελευθέρωση των κατάλληλων ορμονών στο αίμα.

Επίσης, επιδρούν στο ενδοθήλιο των αυλών στις αρτηρίες με αποτέλεσμα αυτές να διαστέλλονται και να έχουμε καλύτερη ροή αίματος και έτσι να προστατεύονται όργανα όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά.