Μεταφραση

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

Τι είδους όνειρα βλέπουν συχνότερα οι άντρες και οι γυναίκες

Οι γυναίκες βλέπουν συχνότερα εφιάλτες σε σύγκριση με τους άντρες και σε γενικές γραμμές το περιεχόμενο των ονείρων τού «ισχυρού φύλου» είναι πιο ευχάριστο και αισιόδοξο, δείχνει μια νέα αμερικανική έρευνα που περιελάμβανε δείγμα 2.000 αντρών και γυναικών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μερικά από τα συνηθέστερα σενάρια στα όνειρα είναι οι πτώσεις, το ανθρωποκυνηγητό, η επιστροφή στο σχολείο, αλλά και το... παράνομο σεξ!
common dreams
Όσον αφορά τα δύο φύλα ξεχωριστά, από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων προέκυψε ότι οι γυναίκες βλέπουν στον ύπνο τους πιο αγχωτικές καταστάσεις σε σύγκριση με τους άντρες.
Τα όνειρα που βλέπουν συχνότερα οι γυναίκες είναι να τις κυνηγούν, να τους πέφτουν τα δόντια, να τις απατά ο σύντροφός τους ή να περιτριγυρίζονται από αράχνες, φίδια και άλλα παρόμοια τρομακτικά πλάσματα. Από την άλλη, οι άντρες βλέπουν συχνότερα ότι πετούν, ότι γνωρίζουν μια όμορφη γυναίκα, ότι βρίσκουν τυχαία ή κληρονομούν χρήματα και πλούτη ή ότι έρχονται σε επαφή με εξωγήινους!
men women dreams
Οι ψυχολόγοι προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να ερμηνεύσουν τις διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες ως προς την εμπειρία των ονείρων. Όπως εξηγεί η ψυχαναλύτρια Αν Κάτλερ, «οι εφιάλτες πηγάζουν από το άγχος», επομένως οι γυναίκες βλέπουν πιο συχνά εφιάλτες από τους άντρες δεδομένου ότι είναι γενικώς πιο επιρρεπείς στις αγχώδεις διαταραχές.
Με την άποψη αυτή συμφωνεί και η ερευνήτρια Τζένι Πάρκερ από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας, εκτιμώντας ότι οι γυναίκες εστιάζουν περισσότερο στα άγχη τους και επομένως είναι πιο πιθανό να συγκρατήσουν στη μνήμη τους όνειρα που σχετίζονται με αυτά.