Μεταφραση

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016

Τι ποσοστό της ζήτησης για data θα μπορεί να καλυφθεί το 2020;

Σημαντική υστέρηση στη χωρητικότητα των κινητών δικτύων και στην ικανότητα τους να καλύψουν τη ζήτηση για δεδομένα αναμένεται να εμφανιστεί έως το 2020, σύμφωνα με έρευνα των Nokia Bell Labs.

Μάλιστα, η σχετική έρευνα διαπιστώνει ότι με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης μόνο το 81% της παγκόσμιας ζήτησης για δεδομένα θα μπορεί να καλυφθεί το 2020, με το Wi-Fi να ευθύνεται για την κάλυψη αυτών των αναγκών κατά τα δύο τρίτα.

Μεγάλο μέρος της έκθεσης ασχολείται με το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση για mobile data, κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η συντηρητική εκτίμηση της Bell Labs Consulting τοποθετεί την παγκόσμια ζήτηση το 2020 στα 8 exabytes (8 δισεκατομμύρια gigabytes) ανά ημέρα. Ένα πιο φιλόδοξο σενάριο προβλέπει ότι η ζήτηση για mobile data θα κινηθεί στα επίπεδα των 12 exabytes την ημέρα, όταν, σήμερα, η αντίστοιχη κατανάλωση δεδομένων είναι της τάξης του 1 exabyte ανά ημέρα.

Σε περιφερειακό επίπεδο, σημαντική συμβολή σε αυτήν την ανάπτυξη της χρήσης δεδομένων, θα έχουν οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, η οποία θα δει το μερίδιο της στην παγκόσμια κατανάλωση δεδομένων να αυξάνεται από 14% σε 29% το 2020.

Τη μεγαλύτερη ζήτηση για δεδομένα θα τροφοδοτήσει το audio και video streaming, που θα αντιπροσωπεύουν το 79% της κατανάλωσης δεδομένων το 2020. Οι αναλυτές σχολιάζουν, επίσης, ότι η αναμενόμενη έκρηξη των συσκευών IoT θα δημιουργήσει τεράστιες προκλήσεις για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, που θα κληθούν να “σηκώσουν το βάρος” των αυξημένων αναγκών συνδεσιμότητας.

Οι συντάκτες της έρευνας επισημαίνουν ότι «οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να επιταχύνουν τις επενδύσεις σε υποδομές, προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το προβλεπόμενο έλλειμμα». Επιπλέον, επισημαίνουν ότι «το επόμενο ορόσημο για την ανθρωπότητα θα αφορά την αυτοματοποίηση της ζωής και τη δημιουργία ενός κόσμου, όπου τα δισεκατομμύρια των διασυνδεδεμένων πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένων των “έξυπνων” αντικειμένων, φωτογραφικών μηχανών, ρομπότ, αισθητήρων, θα αλληλοεπιδρούν με τον άνθρωπο, αλλά και μεταξύ τους».

Πηγή: ΣΕΠΕ