Μεταφραση

Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016

Ο πλανήτης Proxima B μοιάζει φιλόξενος στη ζωή

Ο εξωπλανήτης Proxima B βρίσκεται σε απόσταση 4.25 ετών φωτός από τον δικό μας πλανήτη και φαίνεται υποψήφιος για φιλοξενία ζωής πάνω του. 

Ο πλανήτης αυτός είχε ανακαλυφθεί το 2013, να περιστρέφεται γύρω από τον Proxima Centauri και εμφανίζεται να είναι παρόμοιος σε διαστάσεις με τη Γη. Η ταχύτητα κίνησης του εξωπλανήτη αυτού γύρω από το άστρο του είναι μεγαλύτερη από εκείνη της δικής μας Γης, καθώς μια πλήρης περιστροφή διαρκεί μόλις 11 ημέρες.
Ο Proxima Centauri είναι ένας κόκκινος νάνος, είναι σημαντικά μικρότερος από τον Ήλιο και η θερμοκρασία του είναι εξαιρετικά πιο χαμηλή από το δικό μας άστρο, στοιχείο που επιτρέπει στον Proxima B να μπορεί να φιλοξενήσει ζωή πάνω του, παρόλο που βρίσκεται αρκετά κοντά στο άστρο του. Σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα εάν ο Proxima B έχει δική του ατμόσφαιρα, ενώ οι επιστήμονες θεωρούν δεδομένο ότι έχει σκληρό έδαφος και όχι αέρια μορφή.
Θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να μπορέσει να πει κανείς εάν υπάρχει ζωή σε έναν εξωπλανήτη όπως ο Proxima B, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι ερευνητές έχουν βρει έναν από τους επόμενους στόχους εξερεύνησης, ο οποίος, μάλιστα, βρίσκεται αρκετά κοντά μας για τα συμπαντικά δεδομένα.