Μεταφραση

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

Αυτοκίνητο: Προετοιμασία για το χειμώνα

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα η πρόληψη είναι πολύ σημαντική καθώς θα βοηθήσει οδηγό και επιβάτες να αποφύγουν την ταλαιπωρία καθώς και την κατασπατάληση σημαντικού χρηματικού ποσού για φαινομενικά ασήμαντο λόγο. 

Άλλωστε είναι σύνηθες φαινόμενο μια χιονόπτωση να ακινητοποιεί πλήθος οχημάτων, οι κάτοχοι των οποίων δεν διέθεσαν ένα μικρό χρηματικό ποσό ή ελάχιστο χώρο για τη μεταφορά αλυσίδων.
Ελαστικά
Κυρίως τη χειμερινή περίοδο τα ελαστικά του αυτοκίνητου πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να έχουν τις πρέπουσες πιέσεις ανάλογα με τις συνθήκες. Μην ξεχνάτε πως το φθαρμένο πέλμα μπορεί να μην δημιουργεί πρόβλημα τους θερμούς μήνες αλλά σε μια βροχόπτωση το υπερβολικά φθαρμένο πέλμα (λιγότερο από 1,8 χιλιοστά) θα οδηγήσει σε υδρολίσθηση πολύ εύκολα. Κυρίως αυτοί που κινούνται σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες και συχνές βροχοπτώσεις καλύτερα να επιλέγουν ελαστικά βρόχινου χαρακτήρα. 
Αλυσίδες
Όλοι θα θυμάστε τα περσινά ευτράπελα στους δρόμους με την πρώτη χιονόπτωση στην Αθήνα. Παρά το γεγονός ότι τα δελτία καιρού είχαν ενημερώσει τους πολίτες-οδηγούς, πολλοί ακινητοποιήθηκαν κυρίως λόγω έλλειψης αλυσίδων. Τη χειμερινή περίοδο είναι απαραίτητο να έχουμε αλυσίδες στο αυτοκίνητο (το πολύ να πιάνουν δύο λίτρα του χώρου αποσκευών) και στην αγορά υπάρχουν αρκετοί τύποι για όλα τα πορτοφόλια. 
Φωτισμός
Η καλή λειτουργία και σωστή ρύθμιση των φωτιστικών σωμάτων είναι από τους σημαντικότερους συντελεστές για ασφαλείς μετακινήσεις. Σε συνθήκες ομίχλης, βροχής και χιονόπτωσης ο ελλιπής φωτισμός δημιουργεί πολλά προβλήματα ορατότητας. Ο έλεγχος των φωτιστικών σωμάτων είναι απαραίτητος για να διαπιστωθεί η ορθή λειτουργία τους.
Υαλοκαθαριστήρες
Η κατάσταση των μάκτρων των υαλοκαθαριστήρων πρέπει να είναι άψογη. Όταν τα παρμπρίζ δεν καθαρίζονται καλά και μένει νερό ή βρομιά, επιβάλλεται η αλλαγή τους όχι μόνο για λόγους ορατότητας αλλά και για να διατηρηθούν τα κρύσταλλα σε καλή κατάσταση. 
Λάστιχα μόνωσης
Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα λάστιχα που εξασφαλίζουν στεγανότητα είτε πρόκειται γι' αυτά των παραθύρων, είτε των σταθερών γυάλινων επιφανειών. Κυρίως τα λάστιχα στα παράθυρα φθείρονται πιο εύκολα λόγω της τριβής ενώ αυτά των παρμπρίζ μπορεί με τον καιρό να πολυμεριστούν με αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις να μειωθεί η στεγανότητα και να εισχωρήσει νερό στην καμπίνα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παράγουν και αεροδυναμικούς θορύβους. 
Εξαερισμός-κλιματισμός
Καλό είναι να ελεγχθεί το σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού καθώς κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα παράθυρα δεν μένουν ανοιχτά και πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα για τη δημιουργία του επιθυμητού κλίματος στην καμπίνα. 
Επιπλέον
Είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας αντιπαγωτικό τζαμιών, μια κουβέρτα, καλώδια μεταφοράς ρεύματος και να έχετε βάλει στο ψυγείο παραφλού κατάλληλο για χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης θα είναι καλό να βάλετε στις κλειδαριές λιπαντικό σε σπρέι για να αποφύγετε το πάγωμά τους ενώ ένα μπιτόνι καυσίμου σίγουρα θα φανεί χρήσιμο.