Μεταφραση

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016

Ποια σοβαρή πάθηση μπορεί να «κρύβει» η επιθυμία να πέφτουμε για ύπνο νωρίς;

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα εξέτασε τις συνήθειες ύπνου 2.400 ενηλίκων και τα πορίσματά τους είναι ανησυχητικά


Θέλετε να πέφτετε νωρίς στο κρεβάτι, αφού νιώθετε ότι δεν κοιμάστε αρκετές ώρες ώστε να ξεκουράζεστε;

Αυτό, σύμφωνα με μια έρευνα, μπορεί να είναι ένδειξη μιας σοβαρής χρόνιας πάθησης η οποία, παρότι δεν εμφανίζει συμπτώματα, μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε έμφραγμα ή ακόμη και σε εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα, η οποία εξέτασε τις συνήθειες ύπνου 2.400 ενηλίκων, οι άνδρες με επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) τείνουν να πέφτουν για ύπνο αρκετή ώρα νωρίτερα από εκείνους που δεν έχουν υψηλή πίεση και γενικά βρίσκονται σε καλύτερη σωματική κατάσταση.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ξαπλώνουν νωρίτερα, αυτό δεν ωφελεί ιδιαίτερα την υγεία τους, αφού περνούν περισσότερο χρόνο στριφογυρνώντας στο στρώμα προσπαθώντας να τους πάρει ο ύπνος. Έτσι, η πίεση τους δεν μειώνεται και εξακολουθούν να κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο λόγω καρδιοπαθειών.

Όπως επισημαίνει η έκθεση που δημοσίευσε η επιστημονική ομάδα, η μέση ώρα κατά την οποία έπεφταν για ύπνο οι υπερτασικοί συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν στις 11.10, ενώ τα άτομα που δεν εμφάνιζαν υψηλή πίεση ξάπλωναν αρκετά αργότερα, γύρω στις 11.28. Επίσης η ποιότητα ύπνου των ανδρών που εμφανίζουν την πάθηση ήταν αρκετά χαμηλότερη, προκαλώντας περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασής τους.