Μεταφραση

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

Η βιασύνη της Samsung να λανσάρει το Note 7 ήταν η αιτία των προβλημάτων

Η επιθυμία της διοίκησης της Samsung να παρουσιάσει ταχύτερα από την Apple μία προηγμένη συσκευή είναι η πραγματική αιτία του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με την μπαταρία του Note 7.

Ουσιαστικά αυτό υποστηρίζει το Bloomberg με δημοσίευμά του, στο οποίο γίνεται μια προσπάθεια να αναλυθεί η δυσχερής θέση στην οποία έχει βρεθεί η κορεατική εταιρεία. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα όλα ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν όταν ξεκίνησαν να κυκλοφορούν οι πρώτες φήμες όχι για κάποια συσκευή της Samsung, αλλά για την επόμενη συσκευή της Apple.
Τότε, άρχισε να κυκλοφορεί έντονα η φήμη ότι η Apple δεν θα προχωρούσε σε ενσωμάτωση σημαντικών καινοτομιών στη νέα της συσκευή, ενώ επιπρόσθετα το νέο iPhone θα ήταν πρακτικά πανομοιότυπο με αυτό της περασμένης χρονιάς. Αυτή ακριβώς ήταν η «ευκαιρία» την οποία αναζητούσαν τα στελέχη της Samsung για να πάρουν σημαντικό προβάδισμα σε σχέση με την κύρια ανταγωνίστριά τους.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, στηριζόμενο σε πληροφόρηση από το εσωτερικό της εταιρείας, ο επικεφαλής του τμήματος φορητών συσκευών D.J. Koh πήρε την απόφαση να επιταχύνει τη διαδικασία λανσαρίσματος ενός νέου smartphone που θα επέτρεπε στην εταιρεία να κεφαλαιοποιήσει τη χρυσή ευκαιρία.
Galaxy-Note-7
Στο πλαίσιο επιτάχυνσης των διαδικασιών οι προμηθευτές θα έπρεπε να ανταπεξέλθουν σε σαφώς στενότερα χρονοδιαγράμματα, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να ενσωματωθούν προηγμένα, νέα τεχνικά χαρακτηριστικά. Το Note 7 θα έπρεπε να διαθέτει υψηλής ανάλυσης οθόνη με κυρτές άκρες, νέο σύστημα ασφαλείας με σαρωτή της ίριδας του ματιού και ισχυρότερη μπαταρία που θα παρείχε πολύ μικρότερους χρόνους φόρτισης.
Κάπου εκεί φαίνεται ότι κάτι δεν πήγε καλά: λίγες μόνο ημέρες μετά το λανσάρισμα του Note 7 άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτες αναφορές για περιστατικά ανάφλεξης της μπαταρίας. Έως το τέλος Αυγούστου υπήρξαν δεκάδες παρόμοια περιστατικά, τη στιγμή που η Samsung προσπαθούσε να διαπιστώσει τι πήγε στραβά. Τελικά, στις 2 Σεπτεμβρίου σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε αντικατάσταση περίπου 2,5 εκατομμυρίων συσκευών που είχαν παραδοθεί. «Ήδη ο θρίαμβος είχε μετατραπεί σε φιάσκο» αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Υπεύθυνη για το πρόβλημα θεωρήθηκε η θυγατρική Samsung SDI η οποία για πρώτη φορά ανέλαβε την παραγωγή του συνόλου των μπαταριών για το Note 7, εκτός των συσκευών που θα κατευθύνονταν στην κινεζική αγορά. Η SDI για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και κυρίως στους χρόνους της παραγωγής μεταβίβασε ένα μέρος της δικής της παραγωγής κυψελών σε διάφορους υπό-κατασκευαστές. Φαίνεται όμως ότι εδώ υπήρχε το κατασκευαστικό λάθος αφού τελικά η μπαταρία ήταν ελάχιστα μεγαλύτερη από το διαμέρισμα που θα τη φιλοξενούσε.
Note-7-explosion
Αυτή η απειροελάχιστη διαφορά μεγέθους δημιούργησε μία περιττή πίεση στο εσωτερικό της μπαταρίας η οποία με τη σειρά της πίεσε τις πλάκες απομόνωσης της ανόδου και της καθόδου με αποτέλεσμα να δημιουργείται βραχυκύκλωμα το οποίο οδηγούσε σε ανάφλεξη.
Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, την 1η Σεπτεμβρίου, ένας μηχανικός της Samsung στο εσωτερικό φόρουμ της εταιρείας έκανε την εξής δραματική ανάρτηση: «Παρακαλώ ανακαλέστε όλα τα Note 7 και ανταλλάξτε τα με νέα. Δεν θέλω το PS [profit sharing bonus]. Είναι εξευτελιστικό».
Η ανάκληση τελικά ανακοινώθηκε την επομένη αν και στη συνέχεια δεν έλειψαν «πισωγυρίσματα» αφού η εταιρεία ανακοίνωσε και ένα update που θα απέτρεπε ουσιαστικά την υπερθέρμανση των μπαταριών. Ήταν σαν να λένε στους καταναλωτές «και να τα κρατήσετε δεν υπάρχει πρόβλημα». Παράλληλα, τον κλινήρη επικεφαλής της Samsung διαδέχθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη φάση ο γιος του, το κόστος στη χρηματιστηριακή αξία ήταν τεράστιο ενώ άγνωστη παραμένει η έκταση της ζημιάς στη φήμη της εταιρείας…