Μεταφραση

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Τα αγόρια είναι λιγότερο συνεσταλμένα από τα κορίτσια στο Διαδίκτυο

Διαφορετική συμπεριφορά έναντι των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της χρήσης του Διαδικτύου, εκδηλώνουν αγόρια και κορίτσια, γεγονός που απαιτεί διαφορετικές προσεγγίσεις για την ασφαλή χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά.


Γενικά, στα κορίτσια αρέσει να χρησιμοποιούν smartphones, ενώ τα αγόρια προτιμούν υπολογιστές και κονσόλες παιχνιδιών. Τα αγόρια είναι, γενικά, πιο πιθανό να εθιστούν σε παιχνίδια στον υπολογιστή, ενώ είναι, επίσης, λιγότερο συνεσταλμένα στο Διαδίκτυο από ό,τι τα κορίτσια.
Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Kaspersky Lab και το ινστιτούτο “iconKids&Youth” – Growing Up Online – Connected Kids και μελετά τη συμπεριφορά των παιδιών, ηλικίας 8-16 ετών, όταν βρίσκονται online.

Σύμφωνα με την έρευνα, η διαφορετική συμπεριφορά αγοριών και κοριτσιών στο Διαδίκτυο αποτελεί χρήσιμη πληροφορία για τους γονείς που θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τις διαδικτυακές απειλές.

Όπως διαπιστώνει, για παράδειγμα, η μελέτη, τα αγόρια είναι γενικά πιο πιθανό να εθιστούν σε παιχνίδια στον υπολογιστή: τα αναφέρουν πιο συχνά στη λίστα των καθημερινών τους online δραστηριοτήτων, ενώ τα κορίτσια επιλέγουν την επικοινωνία μέσω κοινωνικών δικτύων και instant messengers.

Αναφορικά με την προτιμώμενη μέθοδο επικοινωνίας τους, τα κορίτσια αναφέρουν πιο συχνά τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα, πράγμα το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη την αγάπη τους για τα smartphones.

Πιθανόν λόγω της κοινωνικότητας τους, τα κορίτσια τείνουν να επιλέγουν πιο συχνά μέλη της οικογένειας ή φίλους τους ως πηγή πληροφόρησης, ενώ τα αγόρια βασίζονται περισσότερο στο Διαδίκτυο για ειδήσεις.

Τα αγόρια είναι, επίσης, πιο πιθανό σε σύγκριση με τα κορίτσια, να νομίζουν ότι ξέρουν πως να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και πως να προστατεύουν τον εαυτό τους, όταν βρίσκονται online.

Περί συστολής
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έρευνα, τα αγόρια είναι λιγότερο συνεσταλμένα στο Διαδίκτυο από ό,τι τα κορίτσια. Έτσι, παρέχουν πολλές προσωπικές τους πληροφορίες σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και προσποιούνται ότι είναι μεγαλύτερα απ’ ό,τι πραγματικά είναι.

Προσπαθούν, επίσης, να παρακάμψουν προγράμματα γονικού ελέγχου στις συσκευές τους και κρύβουν πληροφορίες σχετικά με τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα από τους γονείς τους.

Και υπάρχει κάτι να κρύψουν, σύμφωνα με δική τους ομολογία, καθώς τα αγόρια σε σύγκριση με τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο ακατάλληλο για ανηλίκους.

“Η έρευνα δείχνει ότι οι γονείς αγοριών θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι κάνουν τα αγόρια τους στο Διαδίκτυο. Πρέπει να χρησιμοποιούν ενημερωμένα προγράμματα γονικού ελέγχου, που δεν θα είναι δυνατό να παρακαμφτούν. Εν τω μεταξύ, οι γονείς κοριτσιών πρέπει να δώσουν περισσότερη προσοχή στα άτομα με τα οποία επικοινωνούν διαδικτυακά οι κόρες τους. Τα κοινωνικά δίκτυα και οι messengers χρησιμοποιούνται συχνά από αμφίβολους χαρακτήρες για να κερδίσουν δόλια την εμπιστοσύνη ενός παιδιού”, συμβουλεύει ο η Kaspersky Lab.