Μεταφραση

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

Από πού πήραν το όνομα τους οι περιοχές Πετράλωνα, Χαλάνδρι, Θησείο και Πατήσια;

Οι περισσότερες περιοχές που έχουν μακροχρόνια ιστορία οφείλουν το όνομά σε κάποιο περιστατικό είτε σε κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής είτε σε κάποιον άνθρωπο που συνέδεσε το επίθετό του με τον τόπο του.


Τα Πετράλωνα είχαν κυριολεκτική σημασία, αφού πήραν το όνομα τους από αλάνες που γέμισαν με πέτρες, όταν γινόταν εξομάλυνση του δύσβατου εδάφους.
Τα κομμάτια της πέτρας πετάχτηκαν και έτσι οι δημιουργήθηκαν πέτρινα αλώνια, τα οποία έδωσαν το όνομά τους στην περιοχή.

petralona_b2

Τα Πατήσια βαφτίστηκαν έτσι από την έκφραση «παπά πάτα ίσια», που συνήθιζαν να λένε τα παιδιά της περιοχής σε έναν Τούρκο Αγά, που ήταν συνέχεια μεθυσμένος.
Τα παιδιά τον έβλεπαν να παραπατάει από το ποτό και του φώναζαν «παπά πάτα ίσια», με αποτέλεσμα να ονομαστεί η περιοχή Πατήσια.

http://www.tavideomas.com/kyriakos/shortfilm/filmsPhotos/(Mia-mera-sta)Pathsia-(1).jpg

Το Θησείο πήρε το όνομα του από ένα λάθος. Στην περιοχή και συγκεκριμένα στο λόφο της αρχαίας αγοράς βρίσκεται ο ναός του Ηφαίστου, ο οποίος έχει ανάγλυφες παραστάσεις στις μετώπες του.
Η αρχική ερμηνεία ήταν πως στις μετώπες αναπαρίσταντο άθλοι του Θησέα και έτσι η περιοχή συσχετίστηκε με τον μυθικό ήρωα και πήρε το όνομά του.
Αργότερα, οι έρευνες των αρχαιολόγων απέδειξαν πως η ερμηνεία ήταν λάθος, αλλά το όνομα διατηρήθηκε.

http://static.in2life.gr/media/pics/pics680/1029749-thisseio_680.jpg

Το Χαλάνδρι ήταν μια εύφορη περιοχή Το Χαλάνδρι ήταν μια εύφορη περιοχή Το Χαλάνδρι ήταν μια εύφορη περιοχή με μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Γι’ αυτό παλιότερα η ευρύτερη περιοχή ονομαζόταν «Δήμος Φλύας» από το ρήμα φλεί, που σημαίνει ευδοκιμώ.
Την περίοδο της Τουρκοκρατίας το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων πέρασε στα χέρια ενός τσιφλικά που λεγόταν Χαλάς. Έτσι η περιοχή ονομάστηκε Χαλάνδρι....

Το Χαλάνδρι ήταν μια εύφορη περιοχή