Μεταφραση

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

Η Μόσχα αντικαθιστά λογισμικό της Microsoft με αντίστοιχο ρωσικό

Η τοπική κυβέρνηση της Μόσχας αποφάσισε να αντικαταστήσει το λογισμικό προέλευσης Microsoft που χρησιμοποιεί σήμερα με αντίστοιχο ρωσικής προέλευσης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg η απόφαση ελήφθη μετά τις παραινέσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, προς όλες τις ρωσικές δημόσιες υπηρεσίες να περιορίσουν την εξάρτησή τους από «ξένη» τεχνολογία. Φυσικά, η εξέλιξη εντάσσεται στο πλαίσιο έντασης που επικρατεί ανάμεσα στη Ρωσία και τις κυβερνήσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα της Κριμαίας, της Ανατολικής Ουκρανίας και του εμφυλίου στη Συρία.

Η Μόσχα θα αντικαταστήσει αρχικά τα Microsoft Exchange Server και Outlook σε 6.000 υπολογιστές με ένα σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προερχόμενο από την κρατική Rostelecom PJSC. Η χρήση ρωσικού λογισμικού αναμένεται να επεκταθεί σταδιακά σε έως και 600.000 υπολογιστές και servers ενώ δεν αποκλείεται να αντικατασταθούν ακόμη και το λειτουργικό σύστημα Windows και η σουίτα εφαρμογών Office.

Το ευρύτερο σχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης προβλέπει τον εξοβελισμό εταιρειών όπως οι Microsoft, SAP και Oracle και την «αντικατάστασή» τους από ρωσικές ανταγωνίστριες. Σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση οι κυβερνητικές υπηρεσίες δαπανούν έως και 295 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε λογισμικό ξένης προέλευσης ενώ υπάρχουν σχεδόν 2.000 ρωσικά προϊόντα λογισμικού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη θέση τους. Η συνολική αξία της ρωσικής αγοράς λογισμικού εκτιμάται σήμερα στα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης ήδη έχουν αντικατασταθεί οι τεχνολογικές λύσεις της Cisco που χρησιμοποιούνταν στο δίκτυο καμερών παρακολούθησης της ρωσικής πρωτεύουσας. Επιπλέον, σύμφωνα με το Digital Russia οι βάσεις δεδομένων της Oracle έχουν αντικατασταθεί από το PostgreSQL της ρωσική εταιρείας Rossiya Segodnya.

Η Microsoft δεν προέβη σε κανέναν σχολιασμό ή δήλωση.