Μεταφραση

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

H Google αφαιρεί πλήθος πειρατικών αποτελεσμάτων

Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο αποτελέσματα από τη μηχανή αναζήτησης της αφαίρεσε η Google, μετά από σχετικό αίτημα. 

Οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων απευθύνθηκαν στην Google με σκοπό να αφαιρεθούν από τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης μια σειρά από πειρατικά links που οδηγούσαν σε παράνομη διανομή έργων πνευματικής ιδιοκτησίας. Είναι προφανές ότι η Google δεν θα μπορούσε παρά να συμμορφωθεί με τα όσα ζήτησαν οι Αρχές.
Σύμφωνα με το Torrent Freak, τα αιτήματα για την αφαίρεση συνδέσμων πειρατικού περιεχομένου από τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης της Google έχουν αυξηθεί πολύ κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ενώ σύμφωνα με το Google Transparency Report, κατά τη διάρκεια του 2016 έχουν ήδη αφαιρεθεί 1.007.741.143 αποτελέσματα.
Το 90% των αποτελεσμάτων αυτών αφαιρέθηκε απευθείας από την Google, ενώ τα υπόλοιπα links αφορούσαν σε μη ενεργούς, μη επιβεβαιωμένους ή μη έγκυρους ιστότοπους, επομένως απορρίφθηκαν από τον αλγόριθμο της Google. Υπολογίζεται ότι ένα δισεκατομμύριο αποτελέσματα ακόμα θα αφαιρεθούν με την ίδια λογική, μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού του 2017.
Στην Αμερική υπάρχει μία συζήτηση αναφορικά με τη διαδικασία βάσει της οποίας ζητείται από την Google να αφαιρέσει κάποια αποτελέσματα που πλήττουν την πνευματική ιδιοκτησία, με την Κυβέρνηση να φέρεται διατεθειμένη να αλλάξει τον κανονισμό, αλλά μέχρι να γίνουν οι όποιες αλλαγές, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των αποτελεσμάτων που θα αφαιρεί η Google θα συνεχίσει την αυξητική του πορεία.