Μεταφραση

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016

10 χαρακτηριστικά που μάλλον έχεις «πάρει» από τους γονείς σου

Δυστυχώς δεν είναι μόνο η φαλάκρα το μόνο χαρακτηριστικό που έχεις κληρονομήσει από τους γονείς σου


Έχεις έλλειψη κοινωνικότητας, φαλάκρα, ανεβασμένη χοληστερίνη; Είσαι junkie του καφέ; Είναι απλό! Για όλα φταίνε οι γονείς σου! Όχι ακριβώς, αλλά είναι αρκετά πιθανό κάτι από τα παρακάτω αν σου συμβαίνει, να το έχεις κληρονομήσει από τους γονείς σου.

Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
7943360-genetika-1479990532-650-5d6cb0ddcd-1480607432
«Μην τρως πολλά πέρκερζ, θα σου ανέβει η χοληστερίνη»: Δεν είναι απίθανο να έχεις ακούσει αυτήν τη φράση σε ένα σωρό παραλλαγές. Όμως είναι αρκετά πιθανό η διατροφή σου να μην επηρεάσει καθόλου το θέμα της χοληστερίνη, αν έχεις κληρονομήσει από τους γονείς σου την προδιάθεσή του να αποκτήσεις ένα τέτοιο σύμπτωμα. Είναι σπάνιο μεν (1 στους 500 ανθρώπους), αλλά υπάρχουν και εκείνοι που έχουν μια σπάνια γενετική μετάλλαξη, η οποία προκαλεί τη συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα, όποια κι αν είναι η διατροφή τους.

Φαλάκρα!
baldness
Hello κληρονομικότητα! H απώλεια μαλλιών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα γονίδια που βρίσκονται στο χρωμόσωμα X. Οι άντρες το κληρονομούν από τις μητέρες τους, χωρίς να σημαίνει ότι φταίει η μαμά σου για το γεγονός ότι είσαι καραφλός, αγαπητέ αναγνώστη. Υπάρχει ένας συνδυασμός γονιδίων (που κληρονομείς από τον πατέρα σου) και περιβαλλοντικών παραγόντων που προκαλούν φαλάκρα.

Επιτυχία στα μαθήματα
success
Όταν σου τη λένε οι γονείς σου επειδή κατάφερες να κοπείς για 9η φορά στο ίδιο μάθημα, ίσως έχουν ένα δίκιο. Αφενός επειδή ήσουν τεμπέλης και γι`άλλη μια εξεταστική δεν διάβασες (σε νιώθουμε), αφετέρου επειδή η ακαδημαϊκή επιτυχία οφείλεται κατά 55% στα γονίδια που έχεις κληρονομήσει από τους γονείς σου. Μήπως να σου δώσουν καμία καλή ιδέα για σκονάκι; Ναι, οι γονείς.

Αγάπη για τον καφέ
flirt
Η επιστήμη έχει αποδείξει πως τα ατελείωτα λίτρα καφέ που κατανάλωσαν Rory και Lorelai στο «Gilmore Girls» και ατελείωτα λίτρα καφέ που μπορείς να καταναλώσεις παρέα με τους γονείς σου, έχουν μια εξήγηση: Κληρονομικότητα!

Διαβήτης τύπου 2
maturity
Μπορεί ένας άνθρωπος να πάθει διαβήτη τύπου 2 σε νεαρή ηλικία; Αυτό δεν είναι κάτι που το παθαίνουν οι παππούδες μας; Κι όμως ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να εκδηλωθεί και σε νέους ανθρώπους και παιδιά, ως αποτέλεσμα γενετικής μετάλλαξης, σε συνδυασμό με κακή διατροφή.

Δυσανεξία στη λακτόζη
lactose
Περίπου ένα 65% των ενηλίκων μπορούν να αναπτύξουν δυσανεξία στη λακτόζη ή/και στο ζαχαρούχο γάλα, ως αποτέλεσμα συνδυασμού κληρονομικότητας και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ένα συγκεκριμένο γονίδιο προκαλεί αυτήν την κατάσταση: Όταν ένας άνθρωπος είναι στα πρώτα χρόνια της ζωής του και χρειάζεται γάλα για να ζήσει, το σώμα δημιουργεί ένζυμο για την χώνεψη της λακτόζης. Όσο μεγαλώνει, η δυνατότητα της χώνεψης των γαλακτομικών προϊόντων μειώνεται. Είναι αρκετά μικρό το ποσοστό εκείνων που μπορούν να αφομοιώνουν κάθε γαλακτοκομικό προϊόν σε κάθε περίοδο της ζωής τους.

Οδηγητική ικανότητα
driving-ability
Ίσως να οδηγείς τέλεια από τα 16 σου, ίσως και ενώ διαβάζεις αυτό το άρθρο, να προσπαθείς να βρεις κάποιους έξυπνους τρόπους για να μην αποκαλύψεις σε αυτήν την ενδιαφέρουσα ύπαρξη που μόλις έχεις γνωρίσει, ότι δεν πιάνεις τιμόνι για κανένα λόγο. Επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα γονίδια που καθορίζουν την ικανότητα σου να προσανατολιστείς, να αντιδράς έγκαιρα ή να θυμάσαι. Αν δεν διαθέτεις ανεπτυγμένες τις παρακάτω ικανότητες, το σίγουρο είναι πως δεν οδηγείς. Και προφανώς για την παρουσία ή την έλλειψη αυτών των γονιδίων, φταίνε οι γονείς σου.

Μυωπία
mypio
Έρχεσαι στον κόσμο, βλέπεις ότι και οι δυο σου γονείς φοράνε γυαλιά. Περίπου 6-7 χρόνια αργότερα, κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και είναι περίπου 50% βέβαιο πως το είδωλο που κοιτάζεις φοράει γυαλιά, έχοντας κληρονομήσει μυωπία από τους γονείς σου. Βέβαια υπάρχουν και εδώ περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η πολύωρη παραμονή μπροστά από τηλεόραση ή υπολογιστή, που προκαλούν μυωπία.

Κοινωνικότητα

Μπορεί να έχεις κληρονομήσει από τους γονείς σου το γεγονός ότι οι φίλοι/σχέσεις σου μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού; Πιθανόν! Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Harvard έχουν διατυπώσει το εξής ενδιαφέρον συμπέρασμα: Πως στην απαρχή της ανθρωπότητας, εκείνοι που κατείχαν χρήσιμες πληροφορίες για το που μπορεί να υπάρχει φαγητό, ή που ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος, ήταν εκείνοι που τραβούσαν την προσοχή της κοινότητας τους περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Αυτή η «δημοφιλία» πέρασε μέσω των γονιδίων τους, στους απόγονους τους και ίσως είναι ένας λόγος για το γεγονός ότι (μεταξύ μας τώρα) είσαι λίγο anti-social. Παρήγορο δεν είναι;