Μεταφραση

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

15 Δεκεμβρίου 1970 - Venera 7: Το πρώτο διαστημόπλοιο που φτάνει σε άλλο πλανήτη

Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Venera 7» προσεδαφίζεται στην Αφροδίτη. 

Είναι το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που φτάνει σε άλλο πλανήτη και προτού καταστραφεί από την υψηλή θερμοκρασία και την πίεση στέλνει επί 23 λεπτά στη Γη πολύτιμες πληροφορίες.

Το Βενέρα 7 (ρωσ. Венера-7) ήταν σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο του προγράμματος Βενέρα, που είχε σαν στόχο την εξερεύνηση της Αφροδίτης. Είναι το πρώτο σκάφος που έφτασε στην επιφάνεια της και ταυτόχρονα το πρώτο στην ιστορία που προσεδαφίστηκε επιτυχώς σε άλλο πλανήτη και κατάφερε να μεταδώσει σήμα πίσω στην Γη.

Αποστολή

Εκτοξεύτηκε στις 17 Αυγούστου 1970 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Το σκάφος αποτελούνταν από δύο διακριτά τμήματα: τον φορέα τύπου 3MV, χάρη στον οποίο πραγματοποιήθηκε το διαπλανητικό ταξίδι, καθώς και την κάψουλα προσεδάφισης. Στις 15 Δεκεμβρίου 1970 το σκάφος μπήκε στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Στα πρώτα στάδια της καθόδου ο φορέας 3ΜV παρέμεινε συνδεδεμένος με την κάψουλα, προκειμένου να την ψύχει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η κάψουλα προσεδαφίστηκε (5°S 351°E) αλλά φάνηκε να σιγεί αμέσως μετά την πρόσκρουσή της στην επιφάνεια. Τελικά αποδείχθηκε ότι συνέχισε να μεταδίδει αδύναμο σήμα για 23 λεπτά μετά την προσεδάφιση. Πιθανότατα αναποδογύρισε όταν έφτασε στο έδαφος, με συνέπεια η κεραία του να μην είναι στραμμένη σωστά. Το Βενέρα 7 μετέδωσε δεδομένα σχετικά με την πίεση και την θερμοκρασία που επικρατεί, δείχνοντας ότι η πρώτη ανέρχεται στους 475 βαθμούς Κελσίου και η δεύτερη είναι΄στην επιφάνεια περίπου 90 φορές μεγαλύτερη από την γήινη.