Παραδοσιακή και απολαυστική συνταγή
Υλικά για 8-10 άτομα:
Για τα μελομακάρονα
- 3,5 φλυτζάνια τσαγιού καλαμποκέλαιο
- 1 φλυτζάνι του καφέ κονιάκ
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κουταλιά του γλυκού σόδα
- 2 κουταλιές του γλυκού αμμωνία
- 1 κουταλιά κοφτή της σούπας κανέλλα
- 1 κουταλιά κοφτή της σούπας γαρύφαλλο
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
- 8 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι
- 4 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
- 4 φλυτζάνια τσαγιού νερό
- 2 φλυτζάνια τσαγιού μέλι
Εκτέλεση:
Για τα μελομακάρονα
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το λάδι, το κονιάκ, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Χτυπάτε με το χέρι καλά.
- Ρίχνετε την αμμωνία στο χυμό του πορτοκαλιού, πάνω από τη λεκάνη γιατί αφρίζει, ώστε ο αφρός να πέσει μέσα στα υπόλοιπα υλικά.
- Προσθέτετε τη σόδα, το σιμιγδάλι και το αλεύρι ανακατεύοντας καλά να γίνει μια μαλακή ζύμη.
- Πλάθετε τα μελομακάρονα σε μπαλίτσες πλατιές και τα απλώνετε σε ταψί λαδωμένο.
- Τα τρυπάτε με ένα πιρούνι στην επιφάνεια τους λίγο.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς στο κάτω ράφι για 30 λεπτά περίπου.
Για το σιρόπι
- Όταν κρυώσουν τα σιροπιάζετε σε ζεστό σιρόπι.
- Για να φτιάξετε το σιρόπι βράζετε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά και αφού πάρει βράση ρίχνετε το μέλι.
- Τα βάζετε σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με τριμμένο καρύδι.