Μεταφραση

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο

Αρωματικό γλυκό με έντονο χρώμα και ιδιαίτερη γεύση


Υλικά για 6-8 άτομα:

 • 500 γραμμάρια ζάχαρη
 • 2 κούπες νερό
 • 6 κούπες φρέσκα ροδοπέταλα
 • 1/2 κούπα αποξηραμένα μπουμπούκια ρόδου
 • 1/2 ωμό παντζάρι
 • 3 κουταλιές χυμός λεμονιού


Εκτέλεση:

 1. Προετοιμάστε τα μπουμπούκια τριαντάφυλλου και το παντζάρι: Τα μπουμπούκια τα τυλίγετε μέσα σε ένα τουλπάνι και δένετε στην άκρη.
 2. Το παντζάρι, αφού το καθαρίσετε, το κόβετε σε κύβους και τους κύβους τους περνάτε επίσης σε ένα τουλπάνι, το οποίο και δένετε στην άκρη.
 3. Στη συνέχεια αφαιρείτε από τα ροδοπέταλα το λευκό σκληρό κομμάτι που έχουν στην άκρη.
 4. Τα πλένετε με λίγο κρύο νερό και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με το νερό της συνταγής. Τα αφήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία να σιγοβράσουν για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
 5. Κατόπιν βάζετε τη ζάχαρη και τα αφήνετε για ακόμη 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
 6. Προς το τέλος ρίχνετε το χυμό από το λεμόνι και προσθέτετε στην κατσαρόλα το τουλπάνι με τα μπουμπούκια, να πάρει άρωμα το σιρόπι.
 7.  Ελέγχετε εάν έχει «δέσει» το σιρόπι. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζετε μέσα το τουλπάνι με το ψιλοκομμένο παντζάρι.
 8. Αυτό το κάνετε για να δώσετε χρώμα στο γλυκό του κουταλιού.
 9. Ανακατεύετε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα να ξεβάψει το παντζάρι από το χρώμα του και αφαιρείτε από την κατσαρόλα το παντζάρι.
 10. Αφήνετε το γλυκό του κουταλιού στην άκρη κι όταν πια κρυώσει στύβετε καλά το τουλπάνι με τα μπουμπούκια και το πετάτε.
 11. Αποστειρώνετε καλά μερικά βάζα και με μια κουτάλα μεταφέρετε το γλυκό του κουταλιού στα βάζα.