Μεταφραση

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

Eggnog: Τι είναι το ποτό των Χριστουγέννων;

Όσοι από εσάς έχετε περάσει έστω και λίγο από το χρόνο σας στο Λονδίνο ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων σίγουρα θα δοκιμάσατε μια εκδοχή του περίφημου eggnog.

Γάλα, αυγά, μοσχοκάρυδο και λίγο brandy ή sherry είναι τα υλικά του Χριστουγεννιάτικου ποτού με καταγωγή από τη Μεγάλη Βρετανία. Αν και η ακριβής καταγωγή του eggnog είναι ομιχλώδης, ήδη από τον 13ο αιώνα οι Βρετανοί μοναχοί συνήθιζαν να πίνουν ένα ποτηράκι με γάλα και αυγά χτυπημένα, μπαχαρικά και λίγο αλκοόλ.

Αρκετούς αιώνες αργότερα το eggnog πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου οι Αμερικανοί, γηγενείς και έποικοι, πρόσθεσαν ρούμι που υπήρχε σε αφθονία, ενώ στις αρχές του 19ου αιώνα το αμερικάνικο bourbon αποτέλεσε το βασικό συστατικό και έθεσε το eggnog στο κέντρο της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. 

Σήμερα, και ανάλογα με τα γούστα του καθενός, υπάρχουν αρκετές παραλλαγές με bourbon, rum, cognac, sherry ή γάλα καρύδας ή κρέμα γάλακτος ακόμη και eggnog παλαίωσης, σε κάθε περίπτωση όμως η παχιά υφή και το μπαχαρικό του άρωμα κρύβει μέσα του το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Πώς να το φτιάξετε; Μια απλή συνταγή είναι η εξής: Ζεστάνετε σε ένα κατσαρολάκι ένα φλιτζάνι γάλα, τριμμένο μοσχοκάρυδο, κανέλα και βανίλια λίγο πριν τον βρασμό. Σε ένα μπολ χτυπήστε καλά 4 κρόκους αυγών με 4 κουταλάκια ζάχαρη. Ρίξτε το ζεστό γάλα στα αυγά και ανακατέψτε καλά. Επιστρέψτε στο κατσαρολάκι το μίγμα σας και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά περίπου μέχρι να αρχίσει να σφίγγει. Βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει για καμιά ώρα. Προσθέστε μια κουταλιά σαντιγί και ένα φλιτζανάκι από το ποτό που επιλέξατε, ας πούμε ρούμι, τυλίξτε το και αφήστε στο ψυγείο για το βράδυ. Σερβίρετε την επομένη γαρνίροντας με λίγη κανέλα και μοσχοκάρυδο.