Μεταφραση

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

Γνωρίστε την Waymo, τη νέα εταιρεία αυτό-οδηγούμενων οχημάτων της Google

Η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, ανακοίνωσε και επίσημα ότι σταματά τα σχέδιά της για τη δημιουργία αυτό-οδηγούμενων οχημάτων και προχωρά στη σύσταση μίας νέας εταιρείας, της Waymo.

Ο ρόλος της Waymo θα είναι η δημιουργία hardware και λογισμικού τα οποία θα βρουν τη θέση τους στο εσωτερικό οχημάτων που θα κατασκευάζονται από άλλες εταιρείες, όχι δηλαδή σε αυτόνομα οχήματα που θα έχουν κατασκευαστεί από την Google.

«Θα συνεχίσουμε να έχουμε πρόσβαση στις υποδομές και στους πόρους που παρέχει η Alphabet, αλλά έχω την αίσθηση ότι η Waymo θα λειτουργεί και σαν μία startup με ισχυρή υποστήριξη» ανέφερε στο Business Insider ο διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας, John Krafcik. «Μπορούμε να φανταστούμε την τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων που θα έχουμε δημιουργήσει να χρησιμοποιείται σε πολλαπλά διαφορετικά πεδία» συμπλήρωσε ο Krafcik.

Το όνομα Waymo προέρχεται από τη φράση «A new way forward in mobility», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Σε ερώτηση πότε θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια κάποιας νέας τεχνολογίας από την εταιρεία, η απάντηση του Krafcik ήταν «σύντομα».

Η Google εργαζόταν στον τομέα των αυτό-οδηγούμενων οχημάτων για αρκετά χρόνια, τόσο σε οχήματα που είχε δημιουργήσει η ίδια όσο και σε ορισμένα οχήματα SUV προερχόμενα από την Lexus. Οι αρχικές προβλέψεις των αναλυτών ήθελαν την αμερικανική εταιρεία να εμπλέκεται ενεργά στην κατασκευή τέτοιου είδους οχημάτων, αλλά φάνηκε ότι μία τέτοια κίνηση δεν ήταν στις προθέσεις της Google.

Πέρα από τη δημιουργία της ανεξάρτητης εταιρείας Waymo δεν ανακοινώθηκαν περαιτέρω συμφωνίες συνεργασίας με άλλους φορείς, αλλά η ίδια η κίνηση δείχνει ότι η Alphabet θέλει να εξαργυρώσει όλη την τεχνογνωσία που έχει συγκεντρωθεί μετά από τόσα χρόνια έρευνας και δοκιμών στον τομέα των αυτό-οδηγούμενων οχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η Google υπήρξε από τους πρωτοπόρους στον συγκεκριμένο τομέα, σήμερα, ενδιαφέρον για τον χώρο των αυτόνομων οχημάτων δείχνουν πολλοί περισσότεροι «παίκτες». Τόσο από τον χώρο της τεχνολογίας όσο και από τους ήδη υπάρχοντες κατασκευαστές συμβατικών αυτοκινήτων. Μέχρι σήμερα όλες οι έρευνες σχετικά με τις τεχνολογίες αυτόνομων οχημάτων εκπορεύονταν από την ειδική ερευνητική μονάδα Google X.

Ενδέχεται μέρος των νέων τεχνολογιών που θα διαθέσει σαν εμπορικές λύσεις η Waymo να φτάσουν στην αγορά μέσω της Fiat Chrysler, πρώτου στρατηγικού εταίρου της Google στον τομέα των αυτό-οδηγούμενων συστημάτων.