Μεταφραση

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Επιλόχειος κατάθλιψη στους άνδρες: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Περίπου το 10% των ανδρών βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιλόχεια κατάθλιψη μετά την γέννηση του παιδιού τους, λόγω των αλλαγών που επιφέρουν στη διάθεσή τους οι ορμονικές διακυμάνσεις.

Όπως επιβεβαιώνει νέα αμερικανική μελέτη, η επιλόχειος κατάθλιψη δεν επηρεάζει μόνο τις νέες μητέρες, αλλά και τους μπαμπάδες, οι οποίοι θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στην φροντίδα του νεογνού, αλλά πολλές φορές αισθάνονται αποκλεισμένοι.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Γιαπρακ Χαρρισον, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ιατρικού Κέντρο «UT Southwestern» του Ντάλας, «οι μητέρες δεν συνειδητοποιούν πάντα ότι αφήνουν απ’ έξω τον μπαμπά από την φροντίδα του μωρού, ενώ επίσης δεν αντιλαμβάνονται ότι εκείνος χρειάζεται χρόνο με το παιδί».
 bigstock Father And Baby 121775681
Μερικά από τα συμπτώματα που εκδηλώνουν είναι ίδια με αυτά των μητέρων, όπως:
Kόπωση
- Aλλαγές στις διατροφικές συνήθειες
- Aλλαγές στον ύπνο
Είναι όμως λιγότερο πιθανό να κλαίνε και γι’ αυτό η διαταραχή τελικά εκδηλώνεται διαφορετικά στους άνδρες.
Οι άνδρες που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επιλόχειο κατάθλιψη, είναι όσοι έχουν ιστορικό κατάθλιψης, ταλαιπωρούνται από ανεπάρκεια ύπνου, αλλά και όσοι αισθάνονται απομακρυσμένοι από το παιδί και τη μητέρα.
Η Δρ Ρομπιν Χορσαγκερ-Μποερερ, γυναικολόγος στο Ιατρικό Κέντρο «UT Southwestern» συμβουλεύει «να ενθαρρύνονται οι μπαμπάδες να συμμετέχουν στη φροντίδα του βρέφους και το ζευγάρι να φροντίζει να περνά ποιοτικό χρόνο μαζί. Αυτό όμως που θα πρέπει να γνωρίζει ο άνδρας είναι ότι η επιλόχειος κατάθλιψη είναι συχνή και να μην αισθάνεται ένοχος γι’ αυτά που βιώνει».