Μεταφραση

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Επιστήμονες στις ΗΠΑ αποκατέστησαν την ακοή σε κωφά ποντίκια, σε βαθμό που αυτά μπορούσαν πλέον να ακούσουν ήχους έντασης έως 25 ντεσιμπέλ, ισοδύναμους με ψιθύρους, δηλαδή η ακοή τους είχε επανέλθει σχεδόν σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εξελιγμένη γενετική θεραπεία, την οποία είχαν δοκιμάσει για πρώτη φορά το 2015, όταν τότε είχαν επαναφέρει στοιχειωδώς την ακοή σε πειραματόζωα, αλλά τώρα η αποκατάσταση της ακοής ήταν πολύ πιο προχωρημένη. Οι επιστήμονες έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό βιοτεχνολογίας "Nature Biotechnology", με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια ωτορινολαρυγγολογίας Κονσταντίνα Στάνκοβιτς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και την επίκουρη καθηγήτρια ωτορινολαρυγγολογίας Γκουένελ Γκέλεοκ του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης. Οι ερευνητές πέτυχαν να εισάγουν τα κατάλληλα γονίδια στο έσω ους των πειραματόζωων και έτσι να τα θεραπεύσουν από το σύνδρομο Usher, την πιο συχνή μορφή κώφωσης γενετικής αιτιολογίας. Η πάθηση προκαλείται τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους από μια συγκεκριμένη μετάλλαξη σε ένα γονίδιο (το Ush1c), που καθιστά μη λειτουργική μια πρωτεΐνη. Όταν το σωστό γονίδιο εισήχθη στο έσω ους των πειραματόζωων, λίγο μετά τη γέννησή τους, αυτά άρχισαν να ακούνε. Μερικά ποντίκια ήσαν σε θέση να ακούνε ήχους μόλις 25 ντεσιμπέλ, όσο και τα μη κωφά ποντίκια. Όπως είπε η Στάνκοβιτς, «με πάνω από 100 γονίδια που είναι ήδη γνωστό ότι προκαλούν κώφωση στους ανθρώπους, υπάρχουν πολλοί ασθενείς που θα μπορούσαν να ωφεληθούν τελικά από αυτή τη γενετική τεχνολογία». Σήμερα μια λύση για πολλούς ανθρώπους με κώφωση είναι τα κοχλιακά εμφυτεύματα, αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, η γενετική θεραπεία θα ήταν προτιμότερη και πιο αποτελεσματική, καθώς εκτός από την ακοή, βοηθά και στη βελτίωση της ισορροπίας. Θα χρειασθεί όμως περαιτέρω έρευνα, προτού η νέα μέθοδος καταστεί κλινικά διαθέσιμη στους ασθενείς. Κάτι που πρέπει να διερευνηθεί, είναι γιατί η θεραπεία δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στην ακοή και στην ισορροπία, όταν έγινε δέκα έως 12 μέρες μετά τη γέννηση των κωφών ζώων και όχι αμέσως. Οι επιστήμονες θα δοκιμάσουν τη νέα μέθοδο σε μεγαλύτερα ζώα, προτού κάνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Παράλληλα, επειδή το σύνδρομο Usher, εκτός από κώφωση, προκαλεί και τύφλωση, σχεδιάζουν να δοκιμάσουν τη νέα γενετική θεραπεία και στα μάτια.

Ενόψει των εκλογών στη Γαλλία, το Facebook αναλαμβάνει δράση εναντία στις ψεύτικες ειδήσεις με τη βοήθεια της Google και άλλων εταιρειών.

Έχοντας ως στόχο τους την εξάλειψη φαινομένων όπως αυτά που συνέβησαν κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, το Facebook, η Google και άλλοι σημαντικοί παίκτες του Διαδικτύου και του social networking, αλλά και μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί της Γαλλίας συνεργάζονται με σκοπό τους το αποτελεσματικό φιλτράρισμα των ψευδών ειδήσεων που θα κυκλοφορήσουν στη Γαλλία μέχρι τις εκλογές του Απριλίου. Μόλις γίνει ο εντοπισμός ενός άρθρου με ψεύτικη είδηση, θα στέλνεται σε μία ειδική ομάδα που θα αναλαμβάνει να εξετάσει την αξιοπιστία της πηγής.

Το Google News Lab από την μεριά του έχει δημιουργήσει την πρωτοβουλία CrossCheck, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό First Draft News και άλλες 17 εταιρείες media, με σκοπό τον εντοπισμό των ψευδών ειδήσεων, σε μια μεγάλη προσπάθεια που εμπλέκει και τις σχολές δημοσιογραφίας και τους φοιτητές. Το CrossCheck θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 27 Φεβρουαρίου στη Γαλλία, ενώ θα γίνεται χρήση αρκετών εργαλείων εντοπισμού ψευδών ειδήσεων από τους χρήστες του.

Τόσο το Facebook όσο και η Google έχουν κατηγορηθεί ότι μέσα από τις υπηρεσίες και τις σελίδες τους επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη διασπορά ψευδών ειδήσεων.