Μεταφραση

Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

Αυτός ήταν ο Στάθης Ψάλτης [27/02/1951 - 21/04/2017]

Έφυγε εχθές 21 Απριλίου 2017 στις 14:45 έπειτα από μάχη με την επάρατη νόσο

Ο Στάθης Ψάλτης γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1951 στο Βέλο της Κορινθίας. Εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια, μέχρι που έγινε 11 ετών. Τότε, μετακόμισε με τους γονείς του στο Αιγάλεω.



Ο Ψάλτης φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Κωνσταντίνου Μιχαηλίδη, για να υπηρετήσει με την υποκριτική του δεινότητα το θέατρο και τον κινηματογράφο. Γνώρισε μεγάλη δόξα κατά τη δεκαετία του 1980, παίζοντας στο πλευρό της Καίτης Φίνου.



Από τις πιο αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κοινού, στις οποίες πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός, είναι τα Καμικάζι αγάπη μου, Τροχονόμος Βαρβάρα, Τα καμάκια, Βασικά καλησπέρα σας, Και ο πρώτος ματάκιας, Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω, Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ και Μάντεψε τι κάνω τα βράδια. Οι αγαπημένοι του ρόλοι, που τον έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή στο ελληνικό κοινό, ήταν, κυρίως, κωμικοί.



Η πρώτη φορά που τραγούδησε δημόσια ήταν το 1973, στη σειρά "Οι έμποροι των εθνών". Εκεί τραγούδησε το «Ήτανε μια φορά» του Σταύρου Ξαρχάκου. Έκτοτε, τραγούδησε πολλές φορές, τόσο σε ταινίες του όσο και σε διάφορες επιθεωρήσεις.



Μετά από ένα διαζύγιο με την Τάρια Μπούρα, παντρεύτηκε το 2006 την ηθοποιό Χριστίνα Ψάλτη.





Ένας από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς των Ελλήνων, ο Στάθης Ψάλτης άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, 21 Απριλίου, στις 14:45, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου "Άγιος Σάββας" όπου νοσηλευόταν με καρκίνο στους πνεύμονες.
Φιλμογραφία
ΈτοςΤαινίαΡόλος
1990Ο εραστήςΣτάθης Μπιρμπιτσόλης
1989Απαγωγή στα τυφλάΣτάθης Καραπίδας
1989Και δειλός και τολμηρόςΜάρκος Τρέμουλας
1989Ο πανταχού παρώνΛάζαρος Λαζάρου
1989Ο πρωτάρης μπάτσος και η τροτέζαΣτάθης Ξετρύπης
1989Τρελάδικο πολυτελείαςΣτάθης Ξετρύπης
1988Ο καβαλάρης των F.M. StereoΣτάθης Παπαστάθης
1988Ακαταμάχητος πιλότοςΑλέξης Τόμπρας
1988Ένας αλλά ΛέωνΣτάθης Φρουτάκης
1988Ξενοδοχείο KastriΤιμόλαος Χατζητιμολάου
1988Ο μεγάλος παραμυθάςΧαρίλαος Καραπαύλος
1987Οι κυβερνήσεις πέφτουνε... αλλά ο Ψάλτης μένειΚάλχας / (υπεύθυνος) / Μάρκος / «αλεξιπτωτιστής» / Μήτσος
1986Κλεφτρόνι και τζέντλεμανΣτάθης Τιμόπουλος
1986Ράκος Νο14 και ο πρώτος μπουνάκιαςΗρακλής Σπίνος
1986Ψηλός λιγνός και ψεύταροςΠίπης Παρλαπίπας
1985Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνωΜιχάλης Βίδας
1985Ο ταξιτζής μαςΆλκης (τηλεοπτική σειρά)
1984Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκΣτάθης
1984Μάντεψε τι κάνω τα βράδιαΚοσμάς Παπακοσμάς
1983Καμικάζι αγάπη μουΣτάθης Σγουρός
1983Πέστα βρωμόστομεΣτάθης Χρυσοστόμου / πατέρας Στάθη / μητέρα Στάθη / παππούς Στάθη (στο κάδρο)
1982Βασικά καλησπέρα σας (Οι ραδιοπειρατές)Στάθης Κουμπάρης
1982Και ο Πρώτος ΜατάκιαςΣίμος Αυτιάς
1982Τα σαΐνιαΣίσυφος
1981Είσαι στην ΕΟΚ... μάθε για την ΕΟΚΤηλεπαρουσιάστρια
1981Πάμε γιά καφέ;!«Τσίμπλας»
1981Τα καμάκιαΟρφέας
1981Τροχονόμος ΒαρβάραΑχιλλέας Ταλαίπωρος / Βαρβάρα Ταλαίπωρου / πατέρας Ταλαίπωρος
1980Γεύση απο ΕλλάδαΣυνταξιούχος
1980Ο Κώτσος στην ΕΟΚΑπόψηλος, υπάλληλος Δήμου
1980Ο παρθενοκυνηγόςΜάνος Μπιλάλης
1980Ο ποδόγυροςΗρακλής
1979Οι φανταρίνεςΑνθυπασπιστής-εκπαιδευτής
1979Τα παιδιά της πιάτσαςΤηλέμαχος
1972Διαμάντια στο γυμνό σου σώμαΚοσμηματοπώλης

Συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές

ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
2006Αν μ'αγαπάςALPHA
1994Καλημέρα ΖωήΑΝΤ1
1993Τμήμα ηθώνΑΝΤ1
1980Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασαΕΡΤ
1979Ο ΣυμβολαιογράφοςΕΡΤ
1978Η τύχη της ΜαρούλαςΕΡΤ
1973Οι έμποροι των εθνώνΕΙΡΤ

Θεατρικές παραστάσεις



ΈτοςΤίτλοςΕίδος
2015-2016Δεν έχουν Τσίπρα πάνω τουςΕπιθεώρηση
2013Μέρκελ έτοιμη για φόλαΕπιθεώρηση
2012Γομάρια με σαμάρια της Βουλής μας τα καμάριαΕπιθεώρηση
2011Μας πήρανε τα σώβρακα ζητάνε και τα ρέσταΕπιθεώρηση
2010Πού πας ρε Γιωργάκη με τέτοιο καιρό;Επιθεώρηση
2009Και ξανά... ΠΑΣΟΚολλητόΕπιθεώρηση
2007Νου Δού η άσχημηΕπιθεώρηση
2007Το μαντολίνο του ναυαγού ΣημίτηΕπιθεώρηση
Τα παπα...τσουνάμιαΕπιθεώρηση
2005Τα θέλει ο Κολοτράβας μαςΕπιθεώρηση
2002Παπουτσωμένη ΝτόραΕπιθεώρηση
2006Οι πράσινες, οι κόκκινες, οι θαλασσιές οι τσούχτρεςΕπιθεώρηση
2005ΚότεςΕπιθεώρηση
2002Άρμεγε Ευρώ και κούρευε συντάξειςΕπιθεώρηση
1998-1999ΠινόκιοΕπιθεώρηση
1998Έλληνες είστε και φαίνεστεΕπιθεώρηση
1996Εμπρός προς τα πίσωΕπιθεώρηση
1995Καυκαλήθρες και ΤσιτσιραύλαΕπιθεώρηση
1994ΒάτραχοιΑρχαία κωμωδία
1993Αγαπάς τη Γελάδα, απόδειξηΕπιθεώρηση
1987Καμπαρέ ΕλλάςΕπιθεώρηση