Μεταφραση

Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Facebook και Twitter χρησιμοποιούνται ως εργαλεία προπαγάνδας

Έρευνα η οποία έγινε σε 9 χώρες πιστοποιεί ότι το Facebook και το Twitter χρησιμοποιούνται ως εργαλεία προπαγάνδας. 

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προχώρησε σε μελέτη των μηνυμάτων μέσα από τα δύο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα σε 9 μεγάλες χώρες και πιστοποιεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις, η χρήση του Facebook και του Twitter δεν γίνεται για αγαθούς πολιτικούς σκοπούς. Οι χώρες που μελετήθηκαν είναι η Ρωσία, η Ταϊβάν, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουκρανία και φυσικά οι ΗΠΑ.

Οι ερευνητές εντόπισαν σφάλματα στους αλγόριθμους τόσο του Facebook όσο και του Twitter, αφού δεν μπλοκάρουν τα ψέμματα, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, ενισχύουν τα φαινόμενα αυτά, αφού όσοι θέλουν να διασπείρουν ένα μήνυμα μπορούν να δημιουργούν ψεύτικα προφίλ και άλλα παρόμοια.

Στην περίπτωση της Αμερικής, η προπαγανδιστική χρήση του Facebook και του Twitter έγινε κατά κύριο λόγο για αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν “κατασκευή συναίνεσης”, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την έντονη χρήση του Twitter από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται χρήση bots, αλλά δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες η διαδικτυακή προπαγάνδα απαιτεί τη χρήση ενός μικρού… στρατού χρηστών.