Μεταφραση

Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

Προφιτερόλ με παγωτό και σάλτσα σοκολάτας αρωματισμένη με καφέ

Μια διαφορετική πρόταση σερβιρίσματος για το προφιτερόλ. 

Με παγωτό και σάλτσα σοκολάτας αρωματισμένη με καφέ.
Υλικά

Για τη ζύμη των σου
  • 250ml νερό μόνο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 80γρ. βούτυρο
  • 110γρ. αλεύρι (1 φλιτζάνι)
  • 4 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
Για τη σος σοκολάτας 
  • 150ml κρέμα γάλακτος
  • 100ml γάλα
  • 175γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ μπράντι
  • 1 κουτ. σούπας καφέ στιγμής
Για το σερβίρισμα
  • τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
  • παγωτό βανίλια


Εκτέλεση
  1. Για τα σου: Βάζετε το νερό με το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση και να λιώσει το βούτυρο. Ρίχνετε τότε όλο μαζί το αλεύρι και ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα μέχρι η ομοιογενής κι ελαστική ζύμη που θα δημιουργηθεί να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να μαζευτεί γύρω από το σύρμα σας.
  2. Εκτός φωτιάς αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά τα χτυπημένα αβγά. Θα ανακατεύετε με το σύρμα ή με μίξερ χειρός να ενσωματωθεί η πρώτη δόση πριν συνεχίζετε με την επόμενη μικρή δόση αβγού. Ίσως να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όλη αυτή την ποσότητα. Θα ρίξετε όσο αβγό χρειαστεί ώστε η ζύμη να ξακολλάει εύκολα από το κουτάλι και θα πέφτει γλυκά, χωρίς να απλώνει όμως.
  3. Μεταφέρετε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνετε λίγο στο ψυγείο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος 1 ρηχό ταψί. Κόβετε με το ψαλίδι την άκρη της σακούλας σε μήκος 1εκ. περίπου και κόβετε μικρά μπαλάκια ζύμης, το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν και θα φουσκώσουν αρκετά στο ψήσιμο.
  4. Ψήνετε τα σου στον προθερμασμένο φούρνο για ένα μισάωρο περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν πολύ καλά. Τότε σβήνετε το φούρνο, μισοανοίγετε και στερεώνετε την πόρτα του με μια πετσέτα που θα την κρατάει ανοιχτή κι αφήνετε τα σου μέσα στο φούρνο για 15-20 λεπτά ακόμη. Αυτό θα τα βοηθήσει να κρατηθούν τραγανά.
  5. Όσο ψήνονται τα σου ετοιμάζετε τη σάλτσα της σοκολάτας: Βάζετε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι να πάρουν βράση και διαλύετε μέσα τον καφέ. Ρίχνετε τα κομματάκια της σοκολάτας σε ένα μπολ Περιχύνετε τη σοκολάτα με το καυτό μείγμα της κρέμας και ανακατεύετε με σπάτουλα να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτετε το μέλι και το μπράντι και ανακατεύετε λίγο ακόμη. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει.
  6. Για να σερβίρετε: Τοποθετείτε 1-2 μπάλες παγωτό σε κάθε μπολ. Ανοίγετε τα σου από το πλάι και τα γεμίζετε με λίγο παγωτό. Τα κλείνετε και τα περνάτε ανά 3 σε καλαμάκι. Τα τοποθετείτε πάνω από το παγωτό και περιχύνετε με σάλτσα σοκολάτας. Πασπαλίζετε με τριμμένο φιστίκι και σερβίρετε αμέσως.