Μεταφραση

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017

Τυροπιτάκια κουρού με φέτα

Τα πιο αγαπημένα μου πιτάκια. 

Για το σπίτι, το γραφείο, το σχολείο, το πάρτι. Για το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ. Για κάθε μικρή λιγούρα της ημέρας που δεν χωράει η ζάχαρη. Αν θέλεις να τη χωρέσεις, αντικαθιστάς τη γέμιση της φέτας με ανθότυρο στο οποίο προσθέτεις ζάχαρη ή μέλι, κανέλα και λίγο δυόσμο.

Υλικά για 25 κομμάτια περίπου
Για τη ζύμη
  • 500γρ. φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
  • 225γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 αβγό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρηΓια τη γέµιση
  • 250γρ. φέτα πικάντικη
  • 1 αβγό
  • 3 κουτ. σούπας γάλα
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 50γρ. τριμμένο κεφαλοτύριΓια το ψήσιµο
  • 1 κρόκο αβγού χτυπηµένο µε 1 κουτ. σούπας νερό
  • λίγο σουσάµι

Εκτέλεση
  1. Για τη ζύμη: Ρίχνετε το αλεύρι σε λεκανίτσα και κάνετε στο κέντρο του µια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί το βούτυρο, το αβγό, το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Αρχίζετε να παίρνετε αλεύρι από γύρω γύρω και ανακατεύετε όλα τα υλικά µαζί. Τέλος, τους κάνετε ένα γρήγορο ζύµωµα και αφήνετε τη ζύµη στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
  2. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Ανακατεύετε τα τυριά µε το αβγό, το γάλα και το δυόσμο, αν χρησιμοποιήσετε.
  3. Ετοιμάζετε τα πιτάκια: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175ºC. Χωρίζετε τη ζύµη σε τρεις µπάλες και τις ανοίγετε µε τη σειρά πάνω στον πάγκο µε τον πλάστη σε φύλλα πάχους 3χιλ. περίπου.
  4. Κόβετε τα φύλλα µε στρογγυλό κουπ πατ σε δίσκους διαμ. 7-8εκ. (ή µε το ειδικό εργαλείο που µετά διπλώνει τους δίσκους σε µισοφέγγαρα) και βάζετε στη µισή πλευρά τους από µια κουταλίτσα γέµιση. ∆ιπλώνετε τους δίσκους σε µισοφέγγαρα αφού πρώτα βρέξετε ελαφρά την περιφέρειά τους βουτώντας το δάχτυλό σας σε λίγο νερό και µετά πιέζετε την κοίλη πλευρά µε πιρούνι για να κλείσει καλά.
  5. Αραδιάζετε τα τυροπιτάκια σε ταψάκια στρωµένα µε λαδόκολλα και µε ένα πινέλο τα αλείφετε µε το µίγµα του αβγού. Τα πασπαλίζετε µε το σουσάµι και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου ή µέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σερβίρετε τα πιτάκια ζεστά, χλιαρά ή και κρύα.