Μεταφραση

Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

Ιλαρά: Αυξάνεται το στοκ των εμβολίων σε φαρμακεία & φαρμακαποθήκες

Σε 100.000 ανέρχονται τα εμβόλια κατά της ιλαράς- παρωτίτιδας, όπως ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας, με αφορμή δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ότι παρατηρούνται ελλείψεις στα εν λόγω εμβόλια. 

Οι όποιες ελλείψεις υπάρχουν αυτές τις μέρες στα φαρμακεία, οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση λόγω της σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για άμεσο εμβολιασμό ενηλίκων και παιδιών εξαιτίας της επιδημικής έξαρσης ιλαράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πρόσφατα και στην Ελλάδα, τονίζει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

«Γι αυτό το λόγο, ο ΕΟΦ μετά από συνεννόηση με τις φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν τα εν λόγω εμβόλια, διασφάλισε ότι α) από αύριο θα ανανεωθεί το stock των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών και β) από εδώ και στο εξής ο εφοδιασμός θα είναι συχνότερος λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Τέλος, όσον αφορά τους πληθυσμούς Ρομά, το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιεί από τον Αύγουστο, με κινητή μονάδα, έκτακτη δράση εμβολιασμού σε παιδιά. Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 1.056 εμβολιασμοί για ιλαρά- παρωτίτιδα- ερυθρά και η δράση συνεχίζεται μέχρι να εμβολιαστούν τα παιδιά Ρομά σε όλους τους καταυλισμούς της επικράτειας.

Εν τω μεταξύ, για εγκληματική καθυστέρηση αντιμετώπισης της ιλαράς από το Υπουργείο Υγείας έκανε λόγο η ΠΟΕΔΗΝ την περασμένη Πέμπτη, καρφώνοντας παράλληλα το Θριάσιο νοσοκομείο στο οποίο καταγράφονται κρούσματα ιλαράς σε υγειονομικούς.

Συγκεκριμένα, 5 εργαζόμενοι του Θριάσιου νόσησαν από ιλαρά, δύο νοσηλευτές ένας Ιατρός και δύο υπάλληλοι κυλικείου.

Το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν φρόντισαν να προμηθεύσουν τα Νοσοκομεία με τα απαραίτητα αντιδραστήρια, ενώ και οι δύο φορείς, συνεχίζουν να καθυστερούν εγκληματικά να δράσουν, ανέφερε εμφατικά η ΠΟΕΔΗΝ.