Μεταφραση

Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017

Ενδείξεις ύπαρξης νερού στο σύστημα TRAPPIST-1

To σύστημα TRAPPIST-1 έχει εμπνεύσει τους φίλους της αναζήτησης εξωγήινης ζωής, ενώ τώρα δείχνει να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή εκεί. 

Τα νέα στοιχεία από το τηλεσκόπιο Hubble δείχνουν ότι τουλάχιστον τρεις από τους εφτά πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από ένα άστρο σε απόσταση 40 ετών φωτός από τη Γη έχουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Με τη χρήση του Space Telescope Imaging Spectrograph που υπάρχει πάνω στο Hubble, οι επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν ότι οι εφτά από τους πλανήτες ενδέχεται να έχουν διατηρήσει ένα μεγάλο μέρος της υδάτινης μάζας τους και δεν αποκλείεται να έχουν αρκετά μεγάλες ποσότητες νερού σε υγρή μορφή.

Αυτό εκτιμάται ότι ισχύει για τους πλανήτες που βρίσκονται στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη, ενώ σύμφωνα με τα μοντέλα που εφαρμόζουν οι επιστήμονες, οι μεγαλύτεροι σε όγκο πλανήτες του συστήματος TRAPPIST-1 είναι εκείνοι που θεωρούνται πιο πιθανοί για την ύπαρξη νερού. Το τηλεσκόπιο James Webb που αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του προσεχώς θα εξετάσει περαιτέρω το σύστημα TRAPPIST-1 για ενδείξεις ύπαρξης νερού. Είναι νωρίς ακόμα για να φτάσει κανείς σε συμπεράσματα, αλλά το σίγουρο είναι ότι το σύστημα πλανητών θα μας απασχολήσει έντονα στο μέλλον.