Μεταφραση

Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017

Γαλακτομπούρεκα μεθυσμένα

Το πιο ελληνικό γλυκό σερβίρεται με μεθυσμένο σιρόπι και σε μικρές τριγωνικές δόσεις. 

Οι πολύ δυνατοί χαρακτήρες θα σταματήσουν στη μία δόση, οι υπόλοιποι θα χρειαστούμε επανάληψη…

Υλικά για 24 κομμάτια:
  • 12 φύλλα κρούστας
  • 150γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
Για την κρέμα:
  • 650ml γάλα
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 30γρ. κορν φλάουρ
  • 50γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • 25γρ. βούτυρο φρέσκο
Για το σιρόπι
  • 300γρ. ζάχαρη
  • 300ml νερό
  • 100ml γλυκό κρασί (εγώ χρησιμοποίσα Μοσχάτου Λήμνου)
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 ξύλο κανέλας


Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζετε πρώτα το σιρόπι: βράζετε τη ζάχαρη με το νερό την κανέλα και το γλυκό κρασί για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να έχετε ένα βαρύ σιρόπι. Στο τέλος προσθέτετε το χυμό του λεμονιού
  2. Μέσα σε ένα κατσαρολάκι χτυπάτε με μίξερ χειρός τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ, το γάλα, τη βανίλια, το ξύσμα του λεμονιού και χτυπάτε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν στο μίγμα.
  3. Μεταφέρετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφού ζεσταθεί λίγο ξεκινάτε και ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα και να πάρει βράση. Ανακατεύετε το βούτυρο και μεταφέρετε την κρέμα σε μπολ. Αφήνετε να κρυώσει ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει πέτσα.
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170ο Βάζετε μπροστά σας τα φύλλα κατά μήκος και με μια κάθετη τομή τα χωρίζετε στη μέση. Τοποθετείτε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και τα ξανακόβετε στη μέση. Αραδιάζετε όλες τις λωρίδες των φύλλων τη μια πάνω στην άλλη.
  5. Παίρνετε 2 λωρίδες φύλλου μαζί και με ένα πινέλο αλείφετε την πάνω λωρίδα. Τοποθετείτε στο κάτω μέρος της μια κουταλιά της σούπας κρέμα και τυλίγετε σε τρίγωνο. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά και αραδιάζετε τα γαλακτομπουρεκάκια το ένα δίπλα στο άλλο, μέσα σε βουτυρωμένο ταψάκι που θα τα χωράει ακριβώς. Αλείφετε την επιφάνειά τους με το υπόλοιπο βούτυρο και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά.
  6. Αφήνετε το γαλακτομπουρεκάκια 2 λεπτά να κρυώσουν λίγο και τα περιχύνετε με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το κουταλιά κουταλιά. Δεν τα σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο τους.