Μεταφραση

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

Τσουκνιδόπιτα

Στο Βόλο, η λαϊκή των βιολογικών προϊόντων γίνεται Σάββατο κοντά στα Παλιά. 

Μην τρομάζετε, η τσουκνίδα είναι βρώσιμη και πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό μας. Κι αν σας έχει ταλαιπωρήσει κάποια στιγμή στο παρελθόν και σας έχει προκαλέσει κοκκινίλες και τρελή φαγούρα μην της κρατάτε κακία. Κατά βάθος η τσουκνίδα είναι ένα καταπράσινο, αθώο χορταράκι. Γίνεται και ωραία σούπα. Σε όποια λαϊκή τη βρείτε λοιπόν, ορμήξτε στον πάγκο κι αγοράστε ένα μάτσο. Μόνο καλό θα σας κάνει.

Υλικά για ένα κανονικό ταψί:
  • 6 φύλλα χωριάτικα (του εμπορίου) ή 4 σπιτικά δικά σας
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ κιλό τσουκνίδες
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 μάτσο μυρώνια
  • 1 μάτσο καυκαλήθρες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 400γρ. φέτα σκληρή χονδροκομμένη ή ανθότυρο
  • 2 αβγά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοκομμένο

Εκτέλεση
  1. Φοράτε τα γάντια σας (είναι πολύ σημαντικό αυτό), καθαρίζετε από χοντρά κοτσάνια και ξερά φύλλα, πλένετε και στραγγίζετε την τσουκνίδα. Την κόβετε σε μικρά κομμάτια που βάζετε σε μια λεκάνη. Προσθέτετε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο ψιλοκομμένα. Τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και αρχίζετε να μαλάζετε τα χόρτα με το χέρι να μαραθούν. Αφήνετε να βγάλουν τα υγρά τους για ένα μισάωρο τουλάχιστον.
  2. Στύβετε τα χόρτα να βγάλουν τα ζουμιά τους και τα ρίχνετε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι. Τα ξαναρίχνετε στη λεκανίτσα και προσθέτετε τον ψιλοκομμένο άνηθο και τον μαϊντανό, τα μυρώνια, την καυκαλήθρα, λίγο πιπέρι και λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Χτυπάτε τα αβγά και τα προσθέτετε κι αυτά στο μείγμα. Ανακατεύετε πολύ καλά όλα τα υλικά.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε το ταψί σας και απλώνετε μέσα το πρώτο φύλλο. Με ένα πινέλο το αλείφετε με λάδι, τοποθετείτε από πάνω δεύτερο φύλλο, το λαδώνετε και μετά προσθέτετε και το τρίτο φύλλο. Αφού το λαδώσετε κι αυτό, απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση της τσουκνίδας και μοιράζετε από πάνω ομοιόμορφα τη φέτα ή το ανθότυρο.
  4. Φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν έξω από το ταψί πάνω από τη γέμιση, αλείφοντάς τις άκρες πάλι με ελαιόλαδο. Τοποθετείτε από πάνω τα υπόλοιπα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα και σουρώνοντάς τα ελαφρά έτσι ώστε να μην περισσεύουν τριγύρω από το ταψί. Χαράζετε την πίτα σε μερίδες και πιτσιλάτε την επιφάνειά της με λίγο νερό.
  5. Ψήνετε την τσουκνιδόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα το φύλλο της. Ξεφουρνίζετε κι αφήνετε την πίτα να «σταθεί» για 15-20 λεπτά πριν την κόψετε σε κομμάτια για να τη σερβίρετε.