Μεταφραση

Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017

Πρασοτυρόπιτα γλυκοπικάντικη

Μια πίτα με έτοιμο φύλλο του εμπορίου που μπορείτε να φτιάξετε και με το δικό σας σπιτικό φύλλο, αν το θελήσετε. 

Έχει υπέροχα ισορροπημένη γεύση. Αλμυρή όσο πρέπει, με μια γλύκα στην επίγευση που σου αφήνουν τα πράσα κι η γραβιέρα, αλλά και ελαφρώς πικάντικη, ιδιαίτερα όταν πέσετε πάνω σε κομματάκια τσίλι, τα οποία φυσικά και μπορείτε να παραλείψετε, αν θέλετε. Η προσθήκη του μείγματος με γάλα αβγό και λάδι στο τέλος πριν το ψήσιμο, την κάνουν υπέροχα αφράτη στο εσωτερικό της και τόσο τραγανή από πάνω... Δοκιμάστε τη, είμαι σίγουρη θα τη λατρέψετε κι εσείς, αλλά κι όλοι στο σπίτι!

Υλικά για ένα ταψί διαστ. 25Χ35εκ.
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι και το άλειμμα των φύλλων
  • 500γρ. γραβιέρα χοντροτριμμένη ή άλλο μίγμα κίτρινων τυριών (αντί να τρίψετε, μπορείτε να κόψετε το τυρί σε πολύ μικρά κυβάκια)
  • 6 πράσα καθαρισμένα (μόνο το άσπρο μέρος και το τρυφερό πράσινο) σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3-4 πιπερίτσες τσίλι (χωρίς το κοτσάνι και τα σποράκια) σε ροδελίτσες
  • 2 αβγά
  • 1 ποτήρι γάλα φρέσκο
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Βάζετε άφθονο νερό σε μια κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά και όταν πάρει βράση το αλατίζετε, ρίχνετε τα πράσα και τα βράζετε για 2 λεπτά. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.
  2. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ρίχνετε το κρεμμύδι και τις πιπερίτσες τσίλι με 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και τα σοτάρετε για 2 λεπτά. Προσθέτετε τα στραγγισμένα πράσα και τα φέρνετε μερικές βόλτες όλα μαζί στο τηγάνι.
  3. Αλατοπιπερώνετε και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφήνετε να κρυώσει το μίγμα για 5 λεπτά και ύστερα προσθέτετε τον μαϊντανό, το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε καλά. 
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Λαδώνετε το ταψί σας και στρώνετε ελαφρώς τσαλακωμένα τα τέσσερα πρώτα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα ένα και αφήνοντας τα να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζετε μέσα τη μισή γέμιση, διπλώνετε ένα φύλλο κρούστας στη μέση και το τοποθετείτε από πάνω. Λαδώνετε και αδειάζετε από πάνω το υπόλοιπο μίγμα της γέμισης. Γυρίζετε προς μέσα τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί και στρώνετε τσαλακωτά από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα προς ένα. Συγυρίζετε την πίτα περιμετρικά και την χαράζετε με ένα μαχαίρι φροντίζοντας να φτάσει αρκετά βαθιά, σχεδόν μέχρι τα κάτω φύλλα.
  5. Χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και 2-3 κουταλιές ακόμη ελαιόλαδο και περιχύνετε την πίτα στο ταψί. Την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο σκεπασμένη με μια λαδόκολλα για 45 λεπτά περίπου. Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά. Ξεφουρνίζετε την πίτα και την αφήνετε να κρυώσει ελαφρά πριν τη σερβίρετε.