Μεταφραση

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017

Παστίτσιο με λαζάνια κολοκύθα και πράσα

Το παστίτσιο είναι χωρίς αμφιβολία ένα από πιο μαμαδίστικα φαγητά. Ίσως λίγο περισσότερο απ’ όλα. 

Ακόμα κι αν η μαμά μας δεν έφτιαχνε το καλύτερο, στο άκουσμά του και μόνο αισθανόμαστε τη θαλπωρή και την πολυτέλεια του να γυρνάς στο σπίτι και να σε περιμένει έτοιμο, μαγειρεμένο και ζεστό το φαγητό της μαμάς σου. Θα χαλάσω λίγο το κλίμα και θα προτείνω κάτι εναλλακτικό, χωρίς κιμά και χοντρά μακαρόνια. Μόνο στην μπεσαμέλ θα μείνω πιστή. Κατά τα άλλα αντί για κιμά έχω ένα μείγμα από κολοκύθα ψημένη, πράσο, κρεμμύδι και τυριά κι αντί για μακαρόνια έχω λαζάνια πλατιά ιταλικού τύπου. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξίσου μαμαδίστικο φαγάκι με πολύ νοστιμιά που θα δημιουργήσει και στους δικούς σας ανθρώπους γευστικές μνήμες, είμαι σίγουρη.

Υλικά

Για τη βάση και τη γέμιση
  • 250γρ. λαζάνια πλατιά
  • 1 κιλό κολοκύθα κόκκινη ή κίτρινη καθαρισμένη, σε κύβους
  • λίγη κανέλα σε σκόνη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα κομμένα κατά μήκος στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • 200γρ. γραβιέρα τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
  • 70γρ. βούτυρο
  • 6 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 λίτρο γάλα, χλιαρό
  • 2 αβγά
  • 100γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι, άσπρο πιπέρι


Εκτέλεση
  1. Απλώνετε την κολοκύθα σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και, αφού την αλατίσετε και την πασπαλίσετε με ελάχιστη κανέλα, τη ραντίζετε με σταγόνες από ελαιόλαδο και την ψήνετε στο φούρνου στους 200οC για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να πάρουν χρώμα οι άκρες της. Τη λιώνετε με την πρέσα του πουρέ.
  2. Ζεσταίνετε καλά ένα αντικολλητικό σκεύος και ρίχνετε το κρεμμύδι, 2-3 κουταλιές νερό και τα πράσα. Αφού αχνιστούν κι εξατμιστεί το νερό προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  3. Ανακατεύετε μέσα την ψημένη κολοκύθα, αλατοπιπερώνετε και εκτός φωτιάς προσθέτετε το τριμμένο τυρί, το γιαούρτι, το δυόσμο, τον μαϊντανό και ανακατεύετε καλά.
  4. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Σε μέτρια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πάρει το αλεύρι λίγο χρώμα και το κατεβάζετε από την φωτιά. Προσθέτετε τμηματικά το γάλα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, για να μην σβολιάσει και μέχρι να πήξει.
  5. Εκτός φωτιάς ανακατεύετε τα αβγά, το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί. Τέλος αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.
  6. Ανακατεύετε στο μίγμα της κολοκύθας μισό φλιτζάνι από την μπεσαμέλ.
  7. Με ένα κουτάλι απλώνετε 3-4 κουταλιές μπεσαμέλ στον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους και κάνετε από πάνω μια στρώση με λαζάνια. Ρίχνετε πάνω τους το 1/3 από το μίγμα της γέμισης με την κολοκύθα. Συνεχίζετε με μια στρώση λαζάνια, 1/3 μίγμα γέμισης και λαζάνια. Ρίχνετε την υπόλοιπη γέμιση, κάνετε μια τελευταία στρώση από λαζάνια και τελειώνετε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
  8. Πασπαλίζετε με τριμμένη γραβιέρα και ψήνετε το φαγητό στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια του φαγητό. Το σερβίρετε ζεστό ή χλιαρό κόβοντας σε κομμάτια.