Μεταφραση

Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017

Κολοκυθόπιτα με πράσινα κολοκύθια

Η καλύτερη εποχή για τα πράσινα κολοκύθια είναι σίγουρα το καλοκαίρι, όμως η αλήθεια είναι πως κολοκύθια βρίσκουμε ολοχρονίς πλέον στα μανάβικα. 

Εχθές μάλιστα βρήκα πολύ ωραία στο μανάβη της γειτονιάς μου. Δεν ξέρω, αλλά μου φάνηκαν λίγο παραπονεμένα εκεί στο τελάρο, κάπως αποξενωμένα από τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια. Ναι, και τα κολοκυθάκια έχουν ψυχή μην νομίζετε. Κι όπως ο χειμώνας σιγά σιγά πλησιάζει όλο και πιο απειλητικός, λίγο πριν ξημερώσει η μικρότερη μέρα του χρόνου και κοιμηθούμε την μεγαλύτερη νύχτα μου, σκέφτηκα να γυρίσω την πλάτη στην κόκκινη κολοκύθα που είναι στα πάνω της αυτό τον καιρό. Ε, ναι λοιπόν, την πίτα μου την έφτιαξα με πράσινα κολοκύθια, έκλεισα στη γέμιση μια δόση καλοκαιρινής νοσταλγίας και τη φούρνισα με μεγάλες προσδοκίες. Και δεν με πρόδωσε. Τα κολοκυθάκια μου ξηγήθηκαν σπαθί!

Υλικά για ένα ταψί διαστ. 25Χ35εκ.
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
  • 1 κιλό κολοκύθια
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 μικρό ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο (τα φυλλαράκια)
  • 350γρ. φέτα ή καλαθάκι Λήμνου, σε κυβάκια
  • 2 αβγά
  • αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση
  1. Πλένετε, σκουπίζετε, αφαιρείτε τις δυο άκρες και τρίβετε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη ή τα περνάτε από ηλεκτρικό εργαλείο κοπής λαχανικών. Αν θέλετε, μπορείτε να τα κόψετε και σε μικρά μικρά κυβάκια.
  2. Αχνίζετε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια σε βαθύ τηγάνι με ελάχιστο νερό. Όταν πιουν το νερό τους και μαλακώσουν, προσθέτετε λίγο από το ελαιόλαδο, την πιπεριά Φλωρίνης και τα τριμμένα κολοκυθάκια. Αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε κι αυτά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους τα κολοκυθάκια και να στεγνώσουν.
  3. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα τον άνηθο, το δυόσμο και τα αβγά ελαφρά χτυπημένα. Τα κυβάκια της φέτας τα προσθέτετε όταν κρυώσει το μίγμα και ανακατεύετε ελαφρά για να μη θρυμματιστεί εντελώς. Είναι πιο όμορφο να βρίσκεις μέσα στην πίτα σου μεγάλα κομμάτια φέτας, αντί να λιώσει και να ενωθεί με την υπόλοιπη γέμιση.
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC στον αέρα. Λαδώνετε ένα ταψάκι διαστ. 25Χ35εκ. ή ένα μέτριο στρογγυλό ταψί και στρώνετε μέσα το πρώτο φύλλο, αφήνοντάς το να εξέχει από το ταψί. Βάζετε και δεύτερο φύλλο, το λαδώνετε με πινέλο και υνεχίζετε να τοποθετείτε ένα-ένα τα μισά από τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας τσαλακώνοντάς τα ώστε να έρθουν στις διαστάσεις του ταψιού σας, ενώ δεν ξεχνάτε να τα λαδώνετε κάθε φορά με πινέλο.
  5. Απλώνετε πάνω τους τη γέμιση που ετοιμάσατε και φέρνετε από πάνω της τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί. Τα λαδώνετε και ύστερα σκεπάζετε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, απλώνοντάς τα τσαλακωτά από πάνω και αλείφοντας τα με ελαιόλαδο.