Μεταφραση

Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017

Χριστουγεννιάτικο κέικ με φιστίκια Αιγίνης και ρόδι

Αν δεν το Ψήναμε σε φόρμα με τρύπα στο κέντρο θα μπορούσαμε να το βάλουμε σε στρογγυλό ταψί και να το κάνουμε βασιλόπιτα. Το φλουρί της λείπει μόνο...

Υλικά για φόρμα κανονική με τρύπα στη μέση
  • 450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 450γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 350γρ. ζάχαρη
  • 6 αβγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 150γρ. φιστίκια Αιγίνης ακελύφωτα και χοντροκοπανισμένα
  • 100γρ. σουλτανίνα ή κορινθιακή σταφίδα αν προτιμάτε
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ μπράντι
Για το γλάσο
  • 300γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • χυμό από μισό λεμόνι
Για τη διακόσμηση
  • μερικά σποράκια ροδιού
  • μερικά φιστίκια Αιγίνης ακελύφωτα ελαφρώς κοπανισμένα


Εκτέλεση
  1. Βουτυρώνετε καλά και αλευρώνετε μια φόρμα με τρύπα στη μέση. Τινάζετε το περιττό αλεύρι και προθερμαίνετε το φούρνο στους 170ο
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το μπέικιν πάουντερ και τα τριμμένα μπαχαρικά. Κρατάτε λίγο από το αλεύρι σε ξεχωριστό μπολ και το ανακατεύετε μέσα τα φιστίκια και τη σουλτανίνα.
  3. Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με λίγη από τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνετε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστείτε.
  4. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα. Προσθέτετε τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε το μίγμα με το αλεύρι λίγο-λίγο κι εναλλάξ με το μίγμα των ξερών φρούτων, το χυμό και το μπράντι. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.
  5. Μεταφέρετε το μίγμα στη φόρμα και ψήνετε το κέικ για 1 ώρα περίπου στον προθερμασμένο φούρνο. Όταν ψηθεί το ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει τελείως σε σχάρα.
  6. Ετοιμάζετε το γλάσο: Σε ένα μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη και προσθέτετε το χυμό του λεμονιού. ανακατεύοντας με πιρούνι μέχρι να γίνει ένα πηχτό γλάσο. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε μερικές σταγόνες νερό για να γίνει πιο διαχειρίσιμο, ίσως χρειαστεί λίγη ζάχαρη άχνη ακόμη.
  7. Περιχύνετε το κέικ με το γλάσο και το διακοσμείτε με σποράκια ροδιού και φιστίκια Αιγίνης πριν στεγνώσει.

Tip: Το γλάσο πρέπει να έχει στεγνώσει πολύ καλά πριν σερβίρετε και κόψετε το κέικ.