Μεταφραση

Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018

Ελιές από τα χεράκια σου

Είναι η 3η φορά στη ζωή μου που έφτιαξα ελιές για το σπίτι και για να μοιράσω σε φίλους, αλλά ήταν οι καλύτερες όλων των εποχών και θέλω να μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σας γιατί ήταν τόσο εύκολο που αξίζει να τις φτιάξετε κι εσείς. 

Αν δεν μαζέψετε μόνοι σας, ακόμη και στη λαϊκή μπορείτε να βρείτε φρέσκες ελιές να αγοράσετε.

Δεν ξέρω αν θα είναι αντίστοιχης αντίστοιχης ποιότητας, γιατί οι δικές μου ήταν ελιές από κτήμα φίλου που τις καλλιεργεί βιολογικά, δεν έχουν ψεκαστεί ποτέ, τις μάζεψα μόνη με τα χεράκια μου και γέμισα μια ολόκληρη Jumpoσακούλα με αυτές.
Ξεχάστε ότι έχετε ακούσει για τσακίσματα με πέτρα και μαχαιρώματα. Μόνο νερό και αλάτι θα χρειαστούμε. Αφήστε τα μαχαίρια και τις πέτρες σε άλλα χέρια...

Υλικά:
  • 4 κιλά ελιές
  • 1 ½ κιλό αλάτι χοντρό
  • Για τα βάζα
  • Ξύδι
  • ελαιόλαδο
Εκτέλεση
  1. Πλένετε δυο χέρια τις ελιές και τις αφήνετε στην άκρη. Διαλύετε το μισό αλάτι μέσα σε μια ευρύχωρη λεκάνη ρούχων με 5-6 λίτρα νερό και ρίχνετε μέσα τις ελιές. Τις αφήνετε στο αλατόνερο για 10 μέρες τουλάχιστον. Κάθε πρωί δεν ξεχνάτε να τις ανακατεύετε.
  2. Μετά τη 10η μέρα δοκιμάζετε αν ξεπίκρισαν οι ελιές σας. Δεν χρειάζεται να ξεπικρίσουν και τελείως. Τότε τις στραγγίζετε και τις ξαναρίχνετε στη λεκάνη με το υπόλοιπο αλάτι. Ανακατεύετε με τα χέρι να ανακατευτεί όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται.
  3. Τις αφήνετε έτσι για 3 μέρες περίπου, φροντίζοντας να τις ανακατεύετε μια φορά τη μέρα τουλάχιστον. Όταν αρχίσουν να αφήνουν μαύρα ζουμιά στο κάτω μέρος της λεκάνης είναι έτοιμες.
  4. Τις μοιράζετε σε καθαρά γυάλινα βάζα –όχι μέχρι πάνω- και απογεμίζετε τα βάζα με νερό. Προσθέτετε από πάνω λίγο ξύδι και ελαιόλαδο και κλείνετε τα βάζα με το καπάκι.