Μεταφραση

Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018

Γιουβαρλάκια σούπα αβγολέμονο

Τα γιουβαρλάκια είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά. Αυτά που λέμε της θαλπωρής. 

Με το ένα πόδι πατάνε στον κεφτέ με το άλλο στη σούπα. Τι καλύτερο; Σου ζεσταίνουν και το στομάχι και την ψυχή. Σε χορταίνουν όμορφα χωρίς να σε βαραίνουν. Ιδιαίτερα όταν ο καιρός μουτρώνει, τότε είναι που τα νοσταλγώ περισσότερο. Και γίνονται τόσο εύκολα που είναι κρίμα να μην ξέρεις να τα φτιάχνεις κι εσύ...

Υλικά
  • 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμικτο χοιρινό και μοσχαρίσιο
  • ¾ φλιτζανιού ρύζι καρολίνα ή γλασέ
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • λίγο αλεύρι
  • 1½ λίτρο νερό
  • 1-2 καρότα σε φέτες ή κυβάκια
  • 1 κλωνάρι σέλερι σε φέτες (προαιρετικά)
  • 1 πατάτα σε κυβάκια (προαιρετικά)
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι
Για το αβγολέμονο
  • 2 αβγά
  • 2 λεμόνια
Εκτέλεση
  1. Βάζετε το κρεμμύδια και το μαϊντανό κομμένο σε χοντρά κομμάτια στο μπλέντερ. Προσθέτετε λίγο νερό και τα πολτοποιείτε.
  2. Ρίχνετε σε ένα μπολ τον κιμά μαζί με το ρύζι, το πολτοποιημένο κρεμμύδι και το μαϊντανό, ανάλογο αλατοπίπερο και ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειάζεται μέχρι να πάρετε ένα εύπλαστο ομοιογενές μίγμα.
  3. Βάζετε στη φωτιά μια ευρύχωρη κατσαρόλα με το νερό, τα καρότα, το σέλερι, το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού να πάρουν βράση.
  4. Στο μεταξύ πλάθετε το μίγμα του κιμά σε μπαλίτσες μεγέθους καρυδιού. Τις τοποθετείτε σε δίσκο τη μια δίπλα στην άλλη και τις πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι.
  5. Όταν πάρει βράση το νερό στην κατσαρόλα αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τις μπαλίτσες του κιμά μία μία. Το ζητούμενο είναι να σκεπαστούν όλες, οπότε συμπληρώνετε με καυτό νερό αν χρειαστεί. Βράζετε το φαγητό για τουλάχιστον 30 λεπτά, φροντίζοντας να συμπληρώσετε νερό στην κατσαρόλα, ανάλογα πόσο σουπώδες το θέλετε. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν βράσουν τα λαχανικά και τα γιουβαρλάκια.
  6. Για να ετοιμάσετε το αβγολέμονο χτυπάτε τα αβγά στο μπλέντερ να αφρίσουν. Προσθέτετε το χυμό των δύο λεμονιών και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να πάρετε ένα πηχτό ομοιογενές μίγμα. Με μια κουτάλα σούπας παίρνετε ζωμό από την κατσαρόλα και τον ανακατεύετε στο αβγολέμονο. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το αβγολέμονο μέσα και ανακατεύετε κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά να δέσει τη σούπα.
  7. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, προσθέτοντας επιπλέον μαϊντανό ψιλοκομμένο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι για όποιον το επιθυμεί. 

Σημειώσεις
  • Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε στο ζύμωμα του κιμά 1 αβγό. Θα έχουν καλύτερη συνοχή τα γιουβαρλάκια σας, αλλά νομίζω χωρίς αβγό γίνονται πιο αφράτα.
  • Εάν θέλετε μπορείτε να μην αβγοκόψετε τη σούπα και να την κάνετε κόκκινη προσθέτοντας στο ζωμό της 1-2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας.
  • Μπορείτε να κάνετε τη σούπα σας και με ροζ αβγολέμονο προσθέτοντας 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας στο ζωμό.