Μεταφραση

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

Νηστίσιμο κέικ με ούζο σταφίδες και σοκολάτα

Ένα νηστίσιμο σταφιδοκέικ με αρώματα ούζου, πορτοκαλιού και γλυκάνισου που θα σερβίρουμε περιχυμένο με σοκολάτα.

Υλικά για ένα ταψάκι διαμέτρου 24εκ.
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζανάκι του εσπρέσο ούζο
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού φρεσκοστυμμένο
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κουτ. γλυκού γλυκάνισο ελαφρώς κοπανισμένο
  • 80γρ. σουλτανίνα
  • 100γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • Για την επικάλυψη
  • 150γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
  1. Βάζετε το μισό γλυκάνισο να πάρει βράση με 1 φλιτζάνι νερό και αφήνετε να γίνει χλιαρό μαζί με τα σποράκια. Τότε το στραγγίζετε και μουλιάζετε στο αφέψημα τις σταφίδες.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC στον αέρα και λαδώνετε ελαφρά το ταψάκι σας.
  3. Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο να διαλυθεί καλά και προσθέτετε το χυμό, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το ούζο, συνεχίζοντας να χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τον υπόλοιπο γλυκάνισο και το αλάτι και τα προσθέτετε σταδιακά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
  5. Τέλος ενσωματώνετε στη ζύμη τη σουλτανίνα (αφού πρώτα τη στραγγίσετε από το αφέψημα του γλυκάνισου) και τη μισή ψιλοκομμένη σοκολάτα.
  6. Αδειάζετε το μείγμα στο λαδωμένο ταψάκι. Το ισιώνετε από πάνω και ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου. Πρέπει όταν τρυπήσετε το κέντρο του κέικ με ένα μαχαίρι και το βγάλετε να είναι στεγνό.
  7. Ξεφουρνίζετε και αφού κρυώσει το κέικ ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Τότε λιώνετε την υπόλοιπη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα κι ανακατεύετε μέσα 1 κουταλιά ελαιόλαδο.
  8. Αφήνετε να κρυώσει λίγο η σοκολάτα και περιχύνετε το κέικ. Αφήνετε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα πριν το σερβίρετε.