Μεταφραση

Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

Το start button σκοτώνει

Έρευνα αναφέρει πως το start button (το κουμπί που ενεργοποιεί και απενεργοποιεί τον κινητήρα του αυτοκίνητου), έχει προκαλέσει τουλάχιστον 28 θανάτους ανθρώπων.

Μπορεί η ενεργοποίηση του κινητήρα του αυτοκινήτου να γίνεται πιο εύκολα με το start button, σε σχέση με το παραδοσιακό κλειδί και το γύρισμα της μίζας, ωστόσο το δεύτερο σύστημα όσο και να ακούγεται περίεργο είναι ασφαλέστερο για τη ζωή των ιδιοκτητών των αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η New York Times, τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι 45 έχουν τραυματιστεί, με μερικούς από αυτούς να έχουν αποκτήσει εγκεφαλική βλάβη, λόγω του μονοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται από τα αυτοκίνητα.

Πως γίνεται αυτό; Το δημοσίευμα αναφέρει πως στις ΗΠΑ, πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων τα οποία παίρνουν μπροστά με start button και όχι με κλειδί, όταν παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους στο γκαράζ ξεχνούν να απενεργοποιήσουν τον κινητήρα με αποτέλεσμα να συνεχίσει να δουλεύει και έτσι να παράγεται σε κλειστό χώρο μονοξείδιο του άνθρακα, που πολύ εύκολα μέσω της αναπνοής εισχωρεί στον ανθρώπινο οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο.

Μάλιστα για αυτό το λόγο αρμόδιοι φορείς ζητούν από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας να εξοπλίσουν τα αυτοκίνητα τους με μηχανισμό που να ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ακόμα και αν το «κλειδί» βρίσκεται μακριά από το αυτοκίνητο, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.

Τέλος το δημοσίευμα ολοκληρώνεται λέγοντας πως για την περίπτωση αυτή τα νέα αυτοκίνητα της Ford θα σβήσουν αυτόματα τον κινητήρα εάν το όχημα είναι σε αδράνεια για 30 λεπτά, ακόμα και αν το «κλειδί» δεν βρίσκεται μέσα ή κοντά στο όχημα, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν είναι κάτι που κάνουν όλες οι εταιρείες αν και το επιπλέον κόστος θα είναι λιγότερο από 500.000 δολάρια ετησίως.